Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Ускладити образовање младих са потребама тржишта

Ускладити образовање младих са потребама тржишта

Петровац на Млави, 17. јул 2017. године – Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да је, у оквиру промоције дуалног образовања широм Србије, у Петровцу на Млави одржан караван „Дух младости“.


Присутнима се том приликом обратила саветник министра за дуално образовање Габријела Грујић, која је истакла да су подстицање креативности, иновативности и истраживачког карактера код деце, заједно са конкретним знањима, управо оно што је младима најпотребније.

Млади су снага Србије кроз нови модел дуалног и предузетничког образовања. Они су владари знањем, владари својом струком, владари који ће остати на територији своје земље, поручила је Грујић.

Манифестацију је отворио председник општине Петровац на Млави Душан Нединић, који је указао на то да би Србија, по угледу на развијене земље, требало да промени своје концепте образовног система у складу са потребама тржишта.

Из тог разлога је, како је подсетио, систем дуалног образовања један од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али и Владе Србије за наредне четири године.

Према његовим речима, циљ оваквог система образовања јесте унапређење и појачање социјалног капитала, који би привреди омогућио да дође до квалитетнијих и оспособљенијих кадрова, а младима да лакше пронађу запослење.

Средња школа „Младост“ из Петровца на Млави од наредне школске године уводи образовни профил са елементима дуалног образовања – трговац.

Директор ове школе Александар Филиповић рекао је тим поводом да ово јесте један мали почетак, али и истакао да су мале могућности често почетак великих подухвата.

У панел-дискусији учествовали су и представници ОШ „Јован Шербановић“ из Рановца.

У име омладинске организације „Spirit of Youth“ присутнима су се обратили регионални директор Марија Нешић и директор каравана за општину Петровац на Млави Стефан Живнустка.

Они су исказали посебно задовољство због тога што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја баш у овој организацији препознало поузданог партнера за промоцију дуалног образовања по Србији.

Ученици су имали прилику да се опробају у решавању Писа тестова, да се такмиче у фудбалу, рукомету и баскету 3 на 3, као и да учествују у „Згиб зони“, игри у којој град са највише урађених згибова осваја реновирање дечјег парка или игралишта по жељи, истиче се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs