Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Хумано поступање Србије према избеглицама

Хумано поступање Србије према избеглицама

Београд, 19. јун 2017. године – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Ненад Иванишевић изјавио је данас да се на територији Србије тренутно налази између 6.000 и 7.000 миграната, уз напомену да је знатно смањен прилив тих лица.

Фото: tanjug.rs

Иванишевић је на представљању истраживања спроведеног у оквиру пројекта "Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу" који реализује Фондација "Ана и Владе Дивац" у сарадњи са УСАИД-ом, истакао да десетак људи дневно покушава да дође у Србију.

Он је, уз оцену да грађани и даље саосећају са избеглицама, рекао да се већина њих налази у прихватним центрима у којима има места за све.

Државни секретар је изнео податак да је кроз Србију од маја 2015. године до сада прошло више од милион људи, а да је истовремено само њих 1.700 поднело захтев за азил, што говори о томе да вероватно не желе да остану и интегришу се у Србији.

Директор Фондације "Ана и Владе Дивац" Ана Кошал рекла је да су медији битни за стварање позитивног става међу грађанима према мигрантима, најавивши да ће сутра, поводом обележавања Међународног дана избеглица, почети радови на изградњи вртића за мигранте у Врању.

Она је подсетила на то да је од поцетка кризе 65 милиона људи напустило своје домове.

У трећем истраживању јавног мњења које је спроведено у сарадњи са америчком агенцијом за међународну сарадњу – УСАИД, учествовало је 2700 испитаника, старих 15 и више година, из Београда, Димитровграда, Лајковца, Прешева, Сјенице, Тутина, Суботице и Шида.

Како показују резултати истраживања, највећи број грађана и даље има позитиван однос према мигрантској популацији и саосећају са мигрантима.

На скупу је наглашено да је Република Србија пример доброг управљања мигрантском кризом, и да су њени грађани познати по гостопримству, што показују и резултати истраживања.

Такође, истакнут је и значај партнерства и сарадње свих актера, Владе Репупублике Србије, невладних и међународних организација, као и међународне заједнице, у циљу превазилажења проблема и санирања последица мигрантске кризе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs