Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Отварање два нова преговарачка поглавља

Отварање два нова преговарачка поглавља

Београд, 19. јун 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да сутрашњим отварањем још два поглавља у преговорима са ЕУ, Србија шаље поруку да је стабилна земља која спроводи реформе у разним областима.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), истакла да се отварају два значајна поглавља – Поглавље 7, које се односи на интелектуалну својину и Поглавље 29, које се тиче царинске уније.

Она је објаснила да се интелектуална својина односи на ауторска и сродна права, права индустријске својине, борбу против пиратерије, заштиту потрошача, ознаке географског порекла и брендирање робе.

Према њеним речима, то су важне ствари посебно за људе из културе, иновација и науке.

Јоксимовић је рекла да је Поглавље 29 значајно за читаву привреду јер то значи да ће Србија, испуњавајући стандарде из ове области у моменту када постане чланица ЕУ примењивати несметано кретање роба унутар ЕУ, а према роби из трећих земаља примењиваће исте царине и квоте као ЕУ.

Она је нагласила да Србија има солидан темпо што се тиче отварања преговарачких поглавља, и истакла да су припремљене додатне преговарачке позиције за које очекује да ће бити отворене до краја године током естонског председавања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs