Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Искоришћено више од половине буџета за капиталне инвестиције

Искоришћено више од половине буџета за капиталне инвестиције

Београд, 18. јун 2017. године – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је данас да је до 15. јуна повучено око 51 одсто планираних средстава за 30 пројеката чију реализацију контролише то министарство , а да се у наредним месецима очекује још бољи резултат, јер је грађевинска сезона у пуном јеку.

У саопштењу се наглашава да је извршење буџета којим управља Министарство на нивоу од 49 одсто за инвестиције из републичког буџета и 53 одсто кад је реч о пројекима који се финансирају из кредита.

Посебно је важно да изведени радови на терену у потпуности прате финансијску реализацију будући да су јавна предузећа, као услов за исплату субвенција, у обавези да Министарству достављају месечне извештаје о повлачењу кредита и реализацији пројеката.

Обавеза оваквог извештавања први пут је уведена од јануара ове године, а први пут је, захваљујући доброј организацији Министарства, примењен и нов начин управљања пројектима, захваљујући којем је у претходне три године изграђено 200 километара аутопута, као и скоро 300 мостова.

Међу 30 пројеката чију реализацију контролише Министарство су најзначајнији и највећи пројекти у области саобраћајне инфраструктуре, као што су изградња Коридора 10, укључујући и Y крак код Суботице, изградња Коридора 11, моста Љубовија – Братунац, Жежељевог моста у Новом Саду, те реконструкција пруге Београд – Бар и деоница на железничком Коридору 10.

Такође се прате и радови на проширењу граничног прелаза Батровци, као и пројекти водоснадбевања и пречишћавања отпадних вода у градовима и општинама широм Србије.

Укупан буџет за све пројекте којима управља Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у 2017. години износи 61,7 милијарди динара, од чега је 20,4 милијарде динара из буџета Србије, а 41,3 милијарде динара из пројектних зајмова.

Имајући у виду да током зиме нема радова, па самим тим ни трошења буџета за капиталне инвестиције, реализација расхода за капиталне инвестиције не може се сагледати на основу података за неколико месеци, већ се мора посматрати на годишњем нивоу.

Једини пројекти из ресора Министарства који нису још почели са реализацијом су изградња нових 19,5 километара обилазнице око Београда и модернизација деонице Београд – Стара Пазова, као део пројекта изградње брзе пруге Београд – Будимпешта.

За пругу Београд – Стара Пазова уговор о финансирању потписан је половином маја и почетак радова очекује се до краја ове године, док је планирани почетак радова на обилазници одложен јер Министарство финансија није завршило процедуру у вези са добијањем зајма код кинеске “Eксим” банке за овај пројекат.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs