Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Насиље над старима и даље један од највећих проблема друштва

Насиље над старима и даље један од највећих проблема друштва

Београд, 15. јун 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин изјавио је данас да се у протеклих пет година број пријава насиља над старим особама повећао за 153 одсто, при чему се највећи број њих односио на физичко и психичко насиље.

Фото: tanjug.rs
Вулин је, отварајући конференцију "Злостављање старијих – шта даље, како спречити?" поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над старијима, изнео податак да је центрима за социјални рад током прошле године пријављено 23.218 случајева породичног насиља, од чега је 3.050 случајева насиље над старима.

Када је у питању насиље у породици, у протеклих пет година се број пријава повећао за 149 одсто, а када је реч о насиљу над старима, тај број је већи за 153 одсто, навео је он.

Центри за социјални рад су, како је истакао, у свих 3.050 случајева насиља над старима пружили некад материјалну, некад психолошку, некада правну помоћ, при чему је у 38 случајева подигнута кривична пријава против насилника, а у осам случајева је затражена мера изрицања обавезног лечења починиоца насиља.

Министар је позвао све који су изложени насиљу да то пријаве, јер, како је истакао, нико не сме да прихвати насиље као нешто што му припада.

Нема теже ствари него пријавити да сте изложени насиљу од стране свог детета и због тога се ћути, упозорио је он, затраживши и од јавности да се више укључи у решавање овог проблема.

Вулин је указао на то да је Министарство покренуло кампању и 2017. годину је означило као годину међугенерацијске солидарности, најавивши да ће од данас и путем медија, односно видео-спотова, покушавати да мобилише јавност да се супротстави насиљу у породици, а посебно када се оно чини над старима.

Он је додао да ће Министарство врло брзо, по формирању нове владе, основати Савет за бригу о старијима, за шта је предлог већ сачињен и о њему ће Влада одлучивати на некој од наредних седница.

Вулин је изнео и податак да у Србији живи милион и 328.841 особа старија од 65 година. Од свих њих 84 одсто прима пензију, остали или примају пензију из неког другог система – рад у иностранству, имају имовину, или живе у домаћинству где бар један члан има пензију.

Веома мали број људи је без икакве пензије и то је на светском нивоу веома добар резултат, нагласио је министар, уз напомену да је то последица времена у којем је била висока запосленост, када смо имали однос седам радника на једног пензионера, и када су се доприноси уплаћивали.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је да без обзира на то што се последњих година више говори о овом феномену, злостављање старијих и даље остаје велики јавно-здравствени проблем и један од последњих друштвених табуа који није у довољној мери препознат.

Вулин је потом на конференцији ''Насиље оставља трајне модрице на души'', којом је започета кампања ''Зауставимо насиље и дискриминацију над старијим женама'', рекао да су центри за социјални рад установили да је од свих пријављених случајева насиља над старијим особама у прошлој години, 65 одсто било над старијим женама.

Један од узрока јесте њихова ниска економска снага у поодмаклим животним годинама, рекао је министар, наводећи податак да од жена које трпе насиље свега девет одсто има завршену средњу школу, а да највећи број њих има основну или нема никакву школу.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је, према последњем попису, више од 720.000 жена старијих од 65 година, а да је један од проблема са којим се оне суочавају и проблем насиља.

На жалост, најчешће су починиоци насиља најближи сродници, односно, пружаоци неге, рекла је Пауновић и додала да је од 38 жена убијених прошле године 11 старије од 65 година.

Према њеним речима, то потврђује колико је овај проблем изражен, а колико се о њему мало говори у јавности.

Важно је да се кампања која се покреће данас дешава у оквиру глобалне кампање Владе Србије "Искључи насиље", која промовише основну вредност сваког друштва, а то је нулта толеранцију на сваки вид насиља, рекла је она.

Надежда Сатарић из Удружења Amity рекла је да живимо у демографски старој земљи, у којој данас готово сваки пети становник има 65 и више година.

Она је указала и на то да сва доступна истраживања потврђују распрострањеност појаве насиља над старијима, посебно над старијим женама.

Зато је данас тежиште стављено на старије жене које доживљавају вишеструке облике дискриминације и три пута су чешће жртве насиља од старијих мушкараца, рекла је она, додајући да насиље над старијим женама не само да штети њима, већ и њиховим породицама и заједницама.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs