Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Консензус у погледу напретка Србије ка ЕУ

Консензус у погледу напретка Србије ка ЕУ

Београд, 14. јун 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Резолуција о Србији коју је данас огромном већином гласова усвојио Европски парламент, показује јасан напредак Србије ка ЕУ.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је у изјави за агенцију Танјуг истакла да је за Резолуцију коју је припремио известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер, уз све амандмане посланика из најразличитијих партија, гласало 524 посланика, 70 је било против, а 70 уздржаних, што показује велики консензус у ЕП.

Ту су најразличитије партије из свих земаља ЕУ, и десно и лево оријентисаних социјадемократа и зелених и народњачких партија које су најбројније. Према томе, консензус је постигнут у погледу оцене да је Србија добро напредовала на путу европских интеграција, посебно у области економских реформи, борбе против корупције и владавине права, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, посебно је наглашен напредак у домену регионалне сарадње и окренутости Србије ка миру и дијалогу, што је посебно вредновано и афирмативно оцењено.

ЕУ као модел постоји управо на приципу дијалога и компромиса и проналажења решења која су добра за све. Тако се посматра и реигонална сарадња, јер ако нисте спремни да разговарате са онима који су вам у најближем комшилуку, онда се поставља питање да ли ћете бити спремни да у оквирима ЕУ функционишете на тај начин, нагласила је она.

Јоксимовић је оценила да је Мекалистер урадио добар посао, али да је, пре свега, Србија та која је урадила добар посао, што се види у тексту Резолуције.

Она је додала да је улога известиоца да све те различите амандмане и ставове различитих посланика артикулише и да направи неку врсту компромиса који осликава неке ставове већинских, па и мањинских политичких група у ЕП.

Јоксимовић је навела и да је Резолуција избалансирана и да је посебно истакнуто да Србија на врло јасан начин напредује на путу ка ЕУ.
Она истиче да је важно да грађани разумеју да то доприноси стаибности наше земље, која пуно значи у доста турбулентним околностима и да та стабилност значи да смо пожељна дестинација за инвестиције.

Европски пут значи укупан развој нашег друштва и усвојена резолуција је добар сигнал за стабилност европског пута и добре трасе којом се Србија креће, закључила је Јоксимовић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs