Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Створени темељи за даљи убрзани развој Србије

Створени темељи за даљи убрзани развој Србије

Београд, 30. мај 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић исказао је данас захвалност грађанима на подршци политици Владе Србије, истакавши да наследнику на премијерској функцији оставља добру касу, без проблема са ликвидношћу и дефицита у буџету.


Вучић је, на последњој конференцији за новинаре у овом мандату у Вили "Мир", рекао да Влада не би могла да постигне успех без подршке грађана Србије, као и жеље да мењамо земљу, али и себе.

Он је изразио уверење да ће и наредна влада бити дисциплинована у трошењу новца, што отвара могућност за веће плате и пензије.

Изабрани председник Србије је такође додао да очекује привредни раст од три одсто, поручивши да те бројке морају бити још веће, како бисмо стигли земље Европске уније.

Према његовим речима, у 2016. години остварен је раст БДП-а за 2,8 одсто, док су процене Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) да ће он бити већи и од 3,5 одсто.

Очекује се и повећање плата и пензија у јавном сектору до краја године, као и увећање минималне зараде, рекао је он и подсетио на то да је Србија шеста земља по броју запослених, уз помоћ субвенција државе.

Вучић је поновио да је поносан на то што буџет није у дефициту, и нагласио да ће мај бити завршен са девет до десет милијарди суфицита.

Такође, очекујем да ће се појачати суфицит у јуну јер је предвиђено да имамо пет милијарди суфицита у том месецу, рекао је он и констатовао да наредном председнику Владе оставља пуну државну касу.

Углед Србије у свету значајно је виши, али мора још много тога да се ради и гради да би он био још бољи, истакао је Вучић.


Морамо много да радимо да имиџ наше земље буде још бољи, како бисмо могли да рачунамо на подршку међународне заједнице. Уверен сам у то да ће ЕУ бити стратешки циљ Владе, али и одржавање добрих традиционалних и пријатељских односа са Русијом, Кином и САД, поручио је он.

То су, како је нагласио, кључни приоритети за будућност и уверен сам у то да је досадашња влада успешно штитила националне и државне интересе Србије.

Према његовим речима, имали смо одлучну, разумну и рационалну политику, а очувањем мира и стабилности успели смо да обезбедимо пристојан и нормалан живот у Србији.

Он је, говорећи о томе како види даљи рад по ресорима Владе, рекао да је за војску и полицију урађено неупоредиво више у односу на последњих 35 година, поготово у погледу наоружавања и опремања.

Вучић је указао на то да ћемо наставити са тим трендом јер нам је потребна савремена војска, али и модерна полиција да би могла да се обрачунава са криминалом и корупцијом.

Такође, како је пренео, сад сигурно можемо да кажемо да ће бити завршен Музеј савремене уметности, а наредне године и Народни музеј, чиме ћемо додатно побољшати понуду у културној сфери, али и туристичку понуду, што ће бити значајно за грађане Србије.

У спорту смо освајали више медаља неко икад, јер смо у врхунски спорт уложили знатно више новца него раније, нагласио је премијер.


Када је у питању образовање, односно какве методе учења, образовне профиле и наставу желимо, потребан нам је консензус читавог друштва, те позивам све релевантне чиниоце да се у то укључе, објаснио је он.

Према његовим речима, пољопривреда отвара нове шансе, идемо убрзано у модернизацију, али истовремено јачамо прерађивачку и прехрамбену индустрију, чиме ћемо да повећавамо БДП, као и наменску индустрију.

Министарство финансија, како је навео, треба да реформише пореску управу, а кад то завршимо, сигуран сам у то да можемо да очекујемо још боље резултате у наплати прихода, а расходе морамо великом дисциплином да држимо под контролом.

Он је, наводећи да нам је владавина права изузетно значајна јер правна сигурност привлачи инвеститоре, а то доноси радна места и раст, рекао да ће се наставити рад на поглављима 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ, односно на прописима и законима које тражи ЕУ, али који су пре свега у нашем интересу.


Истовремено, Вучић је исказао захвалност председнику Србије Томиславу Николићу на томе што је у најтежим тренуцима подржавао Владу, а посебно приликом спровођења мера фискалне консолидације.

Он је подвукао да је изузетно поносан на оно што је за време његовог мандата учињено у домену инфраструктуре и то илустровао графиконима на паноима припремљеним за ту прилику.

Вучић је сумирао изведене радове на коридорима 10 и 11, посебно указујући на најдужи тунел у Србији "Манајле", истакавши да ће се део од Чачка до Појата радити најбрже могуће јер је то кључни аутопут за Србију, који спаја исток и запад земље.

Такође, он је подсетио и на велике радове на сређивању корита река и спречавању бујичних поплава, и истовремено похвалио сарадњу са Владом АП Војводина у Новом Саду.

Он је поручио да ће као председник Републике истрајавати на изградњи аутопута Ниш–Приштина, јер ће то, осим што ће повезати на десетине хиљада Срба на Косову и Метохији, истовремено омогућити грађанима Србије да одлазе у бање у јужну Србију, али и инвеститорима да у том крају улажу новац.

Према његовим речима, железничка пруга од Београда до Суботице, у саставу пруге која ће ићи до Будимпеште, биће готова крајем 2019. године и такав договор постигнут је са кинеским партнерима.


Верујем у Србију, биће то добро место за живот, рекао је изабрани председник Србије, поручивши притом и грађанима и Влади да верују у себе и да воле и верују, пре свега, у своју Србију.

Сваког дана осећаће се боља времена на сваком кораку, нагласио је он и указао на велики број градилишта у Београду, којих данас има 14 пута више у поређењу са мартом 2013. године.

Тако је, како је додао, и у свим другим нашим градовима и тај тренд ће се наставити.

Истовремено, Вучић је најавио да ће одлука о новом премијеру бити донета до 18. јуна, изразивши уверење да ће на свечаној церемонији своје инаугурације као председника 23. јуна моћи да прими новог премијера и нове чланове Владе.

Завршавајући обраћање, Вучић је рекао да посао председника Владе није био лак, али да га је обављао с највећом срећом и поносом.

Имао сам прилику да неколико година радим за своју земљу на најбољи начин на који сам могао, чак и оно што се многима не би допало, нити су то желели да чују и виде. Али то је донело најбоље резултате за Србију, оценио је он.

Вучић је исказао захвалност грађанима на огромној подршци и на томе што су разумели да се неко бори за интересе Србије, док је министрима захвалио на енергији и активизму.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs