Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Промовисан нови модел "фијата 500 Л"

Промовисан нови модел "фијата 500 Л"

Крагујевац, 25. мај 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Крагујевцу, где је присуствовао свечаности поводом почетка производње новог модела возила "фијат 500 Л", да је Србија поносна на ову фабрику, која прави три одсто БДП-а и учествује са готово осам одсто у целокупном извозу земље.


Вучић је, након што је испробао нови модел, довезавши се њим до фабричке капије, изразио захвалност радницима који производњом аутомобила марке "фијат" у Србији чине да се тиме поносе њихове породице, али и читава земља.

Он је истакао да ће Влада Србије наставити да се бори за извоз "фијата" на руско тржиште, додавши да су до сада завршене две рунде техничких преговора.

Нема обећања, јер то не зависи од нас, већ од наших партнера, рекао је премијер и додао да верује да ће то бити завршено пре краја године.

Вучић је нагласио да ће Србија, када се то догоди, бити другачије позиционирана на Фијатовој мапи, али и на мапи других произвођача аутомобила као земља која може да извози на трећа тржишта без царинских ограничења.

Покушаћемо да направимо и уговоре са владама других земаља око извоза "фијата", јер ће то олакшати позицију крагујевачких радника и гарантовати успешност производње, рекао је премијер.


Он је поручио руководству Фијата да за своје будуће инвестиције увек могу да рачунају на најширу подршку Владе Србије, како кроз подстицаје и субвенције, тако и на сваки други начин.

Према његовим речима, Влада Србије је, после тешких мера фискалне консолидације, успела да доведе државу у ред земаља у којима су јавне финансије под пуном контролом.

Данас имамо новац којим можемо да помогнемо развој српске индустрије, и у том смислу Крагујевац неће остати сам, при чему ће бити успешан индустријски центар, у који ће бити уложено још много новца, нагласио је премијер.

Он је изразио наду да ће нови "фијат 500 Л" наћи пут до срца људи, и позвао грађане Србије да купују наш производ - српски производ и тиме помогну и Крагујевцу и Србији и Фијату.

Уверен сам у то да ће са Фијатом бити продужен уговор након његовог истека, 31. децембра 2018. године, истакао је Вучић, најавивши да ће Влада Србије вредно радити на томе.Извршни директор групације „Фијат-Крајслер“ (FCA) Алфредо Алтавила изјавио је да је ова групација започела, пре девет година, амбициозан план да од крагујевачке фабрике направи центар производних активности и подржи економски раст Србије.

Нови "фијат 500 Л", како је нагласио, представља наследника најбоље продаваног малог вишенаменског возила у Европи и предодређен је да се обнови и настави његов успех.

FCA Србија представља највећу страну индустријску инвестицију, која је на националном нивоу допринела расту БДП-а, и водећи је српски произвођач и апсолутни лидер у извозу са више од милијарду евра, додао је Алтавила.

Он је нагласио да је Крагујевац обезбедио квалификовану радну снагу и јаку индустријску подршку, а Влада Србије је била посвећени партнер, док је FCA групација донела своје богато глобално знање, ресурсе и омогућила приступ тржиштима.

Алтавила је напоменуо да је Фијат Србија једна од намодернијих компоненти ове групације уопште, као и да је за 30 месеци успела да постигне једну од најбољих оцена у оцењивању светских произвођача.


Свечаности су присуствовали и потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs