Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Доследно спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома

Доследно спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома

Суботица, 19. мај 2017. године – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић посетио је данас ромску породицу Хасиме Хајризи у Суботици, која је обухваћена пројектом ,,Пружање помоћи интерно расељеним лицима у Србији“.


Иванишевић је том приликом изјавио да је инклузија ромске заједнице питање за српско друштво, које, како је навео, зна да прихвати и пружи подршку људима који су другачији.

Ова ромска породица је пример да Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња није мртво слово на папиру, истакао је он, додајући да Влада Србије није никада имала дилему како треба да се опходи према рањивим категоријама становништва.

Координатор за инклузију Рома Суботице Стеван Николић најавио је да тај град припрема локални акциони план, који ће бити у складу са стратегијом, уз оцену да је образовање темељ промене у ромској заједници.

Николић је изнео податак да у Суботици има 2.950 интерно расељених Рома и 40 породица које су се вратиле на основу споразума о реадмисији.

Породица Хајризи обухваћена је пројектом ,,Пружање помоћи интерно расељеним лицима у Србији“, који спроводи Екуменска хуманитарна организација у партнерству са Данским саветом за избеглице и УНХЦР-ом.

У оквиру тог пројекта, Град Суботица се ангажовао на решавању проблема ромске заједнице, при чему је ове године 36 интерно расељених ромских породица са Космета, које имају своје куће, добило помоћ за извођење грађевинских радова.

Вредност пројекта за 2017. годину је девет милиона динара.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs