Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Билатерални сусрети Дачића у Никозији

Билатерални сусрети Дачића у Никозији

Београд/Никозија, 19. мај 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд изразили су данас у Никозији задовољство досадашњом сарадњом Србије и Савета Европе и подржали њен наставак.

Ивица Дачић и Торбјорн Јагланд
Фото: mfa.gov.rs

Приликом овог сусрета, који је одржан на маргинама 127. министарског састанка Савета Европе, било је речи и о ситуацији у региону.

С тим у вези, изражена је озбиљна забринутост због јачања националистичке реторике, посебно на албанској страни, и подржан наставак статусно неутралног ангажмана Савета Европе на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Петер Сијарта и Ивица Дачић
Фото: mfa.gov.rs

Дачић се састао и са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, а у пријатељском разговору размењена су мишљења о сарадњи двеју земаља на билатералном и мултилатералном плану.

Када су у питању билатерални односи Србије и Мађарске, било је речи о сарадњи у области енергетике у контексту потписивања одговарајућих споразума у том сектору.

Такође, на састанку је разматрана и ситуација у региону, при чему је изражена забринутост због изјава албанских представника о стварању такозване Велике Албаније.

Сантос Силва и Ивица Дачић
Фото: mfa.gov.rs

Дачић је у разговору са министром спољних послова Португала Сантосом Силвом изразио захвалност тој земљи због искрене подршке процесу европских интеграција Србије.

Саговорници су указали на историјске блиске везе између две земље, које ове године обележавају 135 година од успостављања дипломатских односа, при чему су констатовани добри билатерални односи и изражена подршка даљем унапређењу сарадње.

Такође, подржан је наставак сарадње у међународним организацијама и договорена размена посета два министра у наредном периоду, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs