Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Малишани из Вуковара посетили Музеј дипломатије

Малишани из Вуковара посетили Музеј дипломатије

Београд, 18. мај 2017. године – Министарство спољних послова Владе Републике Србије саопштило је да је данас у организацији Одбора за образовање Заједничког већа општина Вуковар, 126 малишана из овог града који на јесен крећу у први разред, посетило Музеј дипломатије.


Малишани су у пратњи 14 васпитача посетили Министарство на Дан отворених врата у Музеју дипломатије, у оквиру бројних манифестација обележавања Дана Европе, када се традиционално отварају врата институција и организују различите активности и скупови намењени миру и солидарности међу европским земљама.

Након посете ОШ Вук Караџић из Краљева по програму “Кад порастем бићу дипломата” ово је до сада прва и највећа организована посета деце из региона.

Помоћник министра спољних послова амбасадор Аца Јовановић поздравио је малишане, указавши на то да су се ове године навршиле 72 године од завршетка Другог светског рата и победе над фашизмом а такође и 67 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније, након разарања и патњи у Другом светском рату.

Јовановић је, уз оцену да су деца украс и нада бољег света, пожелео малишанима безбрижно и срећно детињство, указавши на то да два поменута важна догађаја у историји Европе имају посебан значај, јер су означили прекретницу у односима европских земаља и отворили пут стварању заједнице земаља на континенту са којег су започета оба светска рата.

Такође, он им је пожелео да расту уз европске вредности и цивилизацијске тековине човечанства, као што су гарантована дечја и људска права.


Јовановић је подсетио на то да је ове године 70 година УНИЦЕФ-а и најавио да ће у Музеју дипломатије почетком јесени бити организован јавни час о дечјим правима и изложба о УНИЦЕФ-у на коју ће бити позвани да поново дођу.

Манифестације се, како је додао, припремају са директором Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сент-Лоом, директним потомком легендарног амбасадора Хаитија Емила Сент-Лоа који је представио Универзалну декларацију о људским правима на Генералној скупштини УН-а 10. децембра 1948. године.

На крају дружења, малишани су пре одласка нацртали своје поруке министру Ивици Дачићу за Дан Европе са својим жељама, које ће бити урамљене и постављене у Музеју дипломатије, а амбасадор Љиљана Никшић уручила им је пригодне поклон донације Министарства спољних послова: сликовнице “Хероји ћирилице” и “Љубичанствену причу о Данима јоргована о Јелени Анжујској и Урошу Немањићу, као и поклоне Завода за уџбенике и Туристичке организације Београда, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs