Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Изјаве лидера Албанаца претња миру и стабилности у региону

Изјаве лидера Албанаца претња миру и стабилности у региону

Београд, 21. април 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас на то да ће Албанци наставити са провокацијама о стварању Велике Албаније све док се такве изјаве јасно не означе као претња миру у региону.

Фото: Танјуг
Дачић је, поводом усаглашених изјава америчких амбасадора у Београду, Приштини и Тирани, рекао да изјаве Раме, Тачија и Муслиуа о уједињењу свих Албанаца и стварању Велике Албаније нису „неопрезне“ или „не баш пажљиве“, како кажу амбасадори, већ су опасне по мир и стабилност Балкана и Европе.

„Да ли би амбасадори тако благо реаговали‎ да је споменуто Скопље, грчки Епир или црногорски Улцињ, као што је Муслиу српски Ниш ставио у границе Велике Албаније? Сигурно би оштрије реаговали - као да је удар на Србију нешто што се може толерисати.

Све док се такве изјаве јасно не означе као претња миру у региону, Албанци ће наставити са провокацијама, као што данас Муслиу наставља са причом да је време за уједињење, чиме би требало да се позабави тужилаштво, јер нигде на свету није дозвољено позивање на нарушавање територијалног интегритета једне земље. Неће моћи ни у Србији, јер то што је Србија уздржана у реакцијама и што жели да игра конструктивну улогу у региону, не значи да је Србија слаба. Напротив, то је одраз наше снаге и посвећености миру.

Једно је сигурно, такве изјаве нису неопрезне, оне су одраз јасне платформе свих Албанаца о Великој Албанији. Јуче Косово, данас Ниш, сутра Скопље, и тако даље.

Немојте бити неопрезни, Ваше екселенције, да то не увидите на време, док још није касно“, наводи се у писаној изјави Дачића.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs