Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Изградња 20 станова за избеглице у Вршцу

Изградња 20 станова за избеглице у Вршцу

Вршац, 21. април 2017. године – Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је да је у Вршцу данас постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице из Босне и Херцеговине (БиХ) и Хрватске, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП).

У саопштењу се наводи да ће изградња трајати 11 месеци, а радове изводи грађевинско предузеће „Градинг д.о.о“ Параћин.

Након Сремске Митровице, где је 17. марта постављен камен темељац за изградњу 40 станова, затим Крушевца, Прокупља и Параћина где је започета градња зграда са по 20 станова, ово је пета од укупно девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из потпројекта 2 Регионалног стамбеног пројекта.

Градиће се укупно 200 стамбених јединица, а преостало је још да градња започне у Бајиној Башти (20), Шапцу и Кикинди (по 25) и у Шиду 10 станова.

Станове у Вршцу избеглице ће добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Потпројекат 2 Регионалног стамбеног пројекта вредан је више од 13 милиона евра и у оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела: куповина сеоских кућа (250), изградња станова (200), изградња монтажних кућа (120) и додела пакета грађевинског материјала (250 из РСП фонда и 80 из контрибуције Републике Србије).

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су бројни званичници, новинари и корисници.

У име државе Србије почетак градње означио је први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић.

Поносан сам што као председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица и председник Управног одбора Регионалног стамбеног програма, могу и лично да допринесем и учествујем у решавању ових животно важних питања. Надам се да ћемо нашим будућим активностима, баш као и овим малим, али значајним кораком, показати да заједничким напорима можемо да допринесемо бољој будућности свих оних међу нама којима је помоћ преко потребна, рекао је Дачић.

Постављању камена темељца присуствовали су и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак, градоначелник Вршца Драгана Митровић, амбасадор ОЕБС-а у Републици Србији Андреа Орицио и директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Горан Квргић.

Регионални програм стамбеног збрињавања заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за приближно 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону.

Од тог броја, 16.780 породица је у Србији, тачније око 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, истиче се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs