Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Почела изградња станова за избеглице у Вршцу

Почела изградња станова за избеглице у Вршцу

Вршац, 21. април 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Регионални стамбени програм показује да посвећеним радом и сарадњом могу да се решавају отворена питања из прошлости, допринесе процесу помирења и омогући пут ка бољим и садржајнијим билатералним односима и сарадњи у региону у будућности.


Званични сајт Владе Србије преноси у целости обраћање Ивице Дачића на свечаности полагања камена темељца у Вршцу за изградњу станова за избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине:

"Даме и господо,
Екселенцијо,
Пријатељи и учесници Регионалног стамбеног програма,

Дозволите да вам се обратим и да вам искажем захвалност на томе што смо се данас окупили овде у Вршцу, како бисмо и званично обележили почетак градње нових 20 станова намењених избеглим лицима.

Као и у случају недавних церемонија полагања камена темељца у Параћину, Прокупљу, Крушевцу и Сремској Митровици, реч је о другом потпројекту Регионалног стамбеног програма Републике Србије (РСП), који је вредан више од 13 милиона евра, а у оквиру којег ће бити изграђено укупно 200 станова у девет јединица локалне самоуправе.

У оквиру овог потпројекта предвиђена је куповина 250 сеоских кућа, изградња 200 станова, изградња 120 монтажних кућа и додела 330 пакета грађевинског материјала, што је укупно 900 стамбених решења.

Претходних пута сам већ најавио да нас очекује и почетак изградње станова у Бајиној Башти, Кикинди, Шиду и Шапцу.

Оваква статистика нам говори, пре свега, о томе да је примена Програма у фази интензивне имплементације и драго ми је што то, као председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица и председник Управног одбора Регионалног стамбеног програма, могу да констатујем.

Подсетио бих вас на то да, иако имамо много разлога за задовољство, није увек било лако. Ускоро се навршава пет година од Донаторске конференције у Сарајеву, а навршене су три године од потписивања споразума о реализацији првог потпројекта у оквиру Регионалног стамбеног програма.

У том периоду, иако се то можда на први поглед не види, уложено је много труда како бисмо од саме припреме Програма, прикупљања средстава и развијања механизама, кренули ка конкретној реализацији.

Захвалан сам свим надлежним институцијама које су несебичним залагањем, сарадњом и размишљањем изван бирократских оквира успеле да превазиђу ситне и крупне проблеме и што су показале снагу тимског рада.

Република Србија је искрено посвећена решавању избегличког питања, трудили смо се да избеглицама обезбедимо услове живота достојне сваког човека и сада видимо резултате тог труда.

Захваљујем и многобројним билатералним донаторима Фонда Регионалног стамбеног програма, као и међународним организацијама укљученим у реализацију Програма – Европској комисији, УНХЦР-у и ОЕБС-у, као и Развојној банци Савета Европе, који су заједно допринели напретку Програма.

Поносан сам на то што данас могу да вам представим овакву статистику у спровођењу Програма и да пуног срца констатујем да смо на путу успеха.

Наши кораци можда делују као мали, али за многе међу нама они су симбол новог почетка, након више од две деценије неизвесног избегличког живота.

Желим да вама, непосредним корисницима, искажен захвалност на стрпљењу и пожелим да у овој перспективној општини, која пружа толико различитих могућности за напредак, пронађете свој прави дом.

Иако смо на прагу решавања питања избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, пред нама су и нови изазови, јер данас је, нажалост, избеглиштво веома актуелна тема у читавом свету.

У нашој земљи тренутно борави више од 7.500 избеглица и миграната углавном са Блиског истока. Потрудили смо се да им у условима њиховог продуженог задржавања у Републици Србији, јер многе земље готово потпуно затварају границе, обезбедимо смештај, храну, обућу, одећу, здравствену заштиту и психо-социјалну помоћ.

Овим људима и њиховој деци пружамо и неку врсту образовања и оспособљавања за изазове који их чекају у будућности.

Овом питању смо приступили хумано и одговорно, управо зато што имамо искуства са продуженом избегличком ситуацијом – деведесетих година прошлог века примили смо више од 600.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, као и приближно 200.000 интерно расељених лица прогнаних са Косова и Метохије.

Због тога, имамо хуманији приступ од многих земаља и разумевање за тешку ситуацију у којој се налазе људи у расељењу.

Успех Регионалног стамбеног програма и подизање његове видљивости допринеће томе да се овакав вид решавања проблема расељења генерално препозна као пример добре праксе који би могао да подстакне примену сличних модела у ситуацијама дуготрајног расељења у свету.

Зато желим да нагласим да Регионални стамбени програм показује да посвећеним радом и сарадњом можемо да решавамо отворена питања из прошлости, допринесемо процесу помирења и омогућимо пут ка бољим и садржајнијим билатералним односима и сарадњи у региону у будућности", навео је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs