Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Признања најактивнијим општинама у игри „Узми рачун и победи“

Признања најактивнијим општинама у игри „Узми рачун и победи“

Београд, 19. април 2017. године – Лидерима 12 општина чији су грађани били најактивнији у слању фискалних рачуна и слипова у наградној игри „Узми рачун и победи“ данас су у Влади Србије уручена признања за допринос борби против сиве економије, као и заслужене награде.
Реч је о наградама у виду 12 вај-фај зона са бесплатним интернетом током 15 месеци, које ће у тим општинама поставити Телеком Србија.

Интернет зоне добиће Бела Паланка, Димитровград, Пландиште, Бела Црква, Голубац, Сечањ, Житиште, Раковица, Сврљиг, Бачки Петровац, Прокупље и Тител.

Након одабира локација, Телеком Србија ће поставити вај-фај зоне за највише 90 дана. Интернет преко „вај-фај дрвета“ моћи ће да се користи у кругу од 150 метара и омогућава повезивање до 300 корисника, а дрво је опремљено и прикључцима за пуњење мобилних телефона и ЛЕД осветљењем, тако да ће представљати украс тргова или паркова.

Генерални директор компаније "Телеком Србија" Предраг Ћулибрк рекао је да је та компанија, заједно са НАЛЕД-ом, подржала наградну игру кроз обезбеђивање дела награда и за грађане и за локалне самоуправе.

Сматрамо да сузбијање сиве економије унапређује сигурност грађана и представља предуслов бољег животног стандарда, рекао је Ћулибрк и додао да је „вај-фај дрво“ производ домаће памети, инжењера и конструктора из "Телекома" и домаћих партнерских фирми.

Признања најактивнијим општинама уручио је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић.

Ожеговић је том приликом истакао и да ће пет првопласираних општина добити по 20.000 евра у динарској противвредности које је издвојила Влада Србије за опремање или реконструкцију објеката од општег интереса, као што су школе, болнице, вртићи или друге јавне установе.

Одлуку о томе који пројекат ће бити реализован донеће грађани гласањем путем општинског сајта или у општинској управи.

Ожеговић је подсетио на то да је у наградној игри послато више од 8,5 милиона коверата са фискалним рачунима и слиповима чија се вредност процењује на 70 милијарди динара, од чега је директан приход буџета већи од девет милиона евра.

Једнако важан успех, како је истакао, јесте јачање свести грађана и привреде, као и личне одговорности у издавању, односно узимању рачуна при свакој куповини.

Ожеговић је указао на то да се, према подацима Пореске управе за јануар и фебруар, бележи раст евидентирања промета преко фискалних каса, посебно код малих обвезника за 29 одсто, односно 34 одсто.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Горан Ковачевић истакао је да такмичење градова и општина чини наградну игру „Узми рачун и победи“ јединственом у свету.

Он је исказао захвалност Влади Србије на прихватању иницијативе НАЛЕД-а да се издвоји посебан наградни фонд за најактивније самоуправе.

Учешћем у наградној игри грађани се нису борили само за себе, већ и за град у којем живе. Они ће сада видети директне ефекте свог одговорног понашања и разумети повратну везу коју плаћање пореза има са квалитетом живота у њиховој заједници, што гради додатно поверење у државу и начин на који се троше буџетска средства, оценио је Ковачевић.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs