Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Прихваћен предлог за укидање пенала за превремени одлазак у пензију

Прихваћен предлог за укидање пенала за превремени одлазак у пензију

Београд, 18. април 2017. године – Социјално-економски савет Владе Републике Србије прихватио је данас иницијативу Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједињеног гранског синдиката (УГС) "Независност" да се укину пенали за превремени одлазак у пензију пре 65. године.
Председник Социјално-економског савет и председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије након седнице Савета да се предлог односи и на оне грађане којима закон омогућава бенефицирани радни стаж и који са 61 годином одлазе у пензију.

Орбовић је навео да је иницијатива СССС и УГС да члан 70а Закона о пензијско-инвалидском осигурању, у коме стоји да се трајно смањује пензија оним запосленима који оду у пензију пре напуњених 65 година, треба да буде промењен и да гласи: "Смањење пензија важи до 65. године, а када се напуне те године, онда се то умањење прекида".

За неке запослене који раде на административним пословима, који могу да издрже тај рад, то није оптерећујуће, али на радним местима која траже посебне услове рада, посебно физичке послове, тешко је да ти људи успеју да раде до 65 година. Због тога не треба да буду кажњени пеналима и умањењем пензија, истакао је Орбовић.

Он је указао на то да је реч о великом броју људи који су због губљења свог радног места отишли у пензију у неком ранијем периоду.

Очекујемо да у наредном периоду Влада нађе решење и да се изврши измена овог закона. Овај предлог се не односи само на предузећа у реструктурирању, већ на све грађане, објаснио је он и додао да је у закону написано да је било планирано смањење пензија на месечном нивоу од 0,34 одсто за свакога ко оде раније у пензију.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин истакао је да се у протеклом периоду много урадило на унапређењу социјалног дијалога.

Влада ће се о предлогу изјаснити када уради све неопходне економске анализе, када будемо знали колико је новца потребно за ову меру и колико више новца је потребно из буџета издвојити. Разумемо потребу и предлог синдиката, поготово за категорије који потпадају под бенифицирани радни стаж и које свакако одлазе у пензију пре 65 године, рекао је Вулин и додао да ова мера погађа управо људе који одлазе у пензију са 61 годином живота.

Он је најавио да ће Закон о пензијско-инвалидском осигурању бити промењен до краја ове године.


Према његовим речима, у протеклих годину дана Социјално-економски савет је урадио много на унапређењу социјалног дијалога, учествовао у доношењу важних закона, дао проширено дејство за путарску привреду, а у ранијем периоду 18 колективних уговора је потписано у различитим областима јавног сектора.

Министар је изразио очекивање да ће убрзо, на некој од наредних седница Владе Србије, бити прихваћен предлог о проширеном дејству колективног уговора за естрадне уметнике.

На данашњем састанку Социјално-економског савета усвојени су и предлози да се за естрадне уметнике добије проширено дејство колективног уговора, као и предлог Уније послодаваца да се за безбедност и здравље на раду за одређене послове запослени подвргну редовним прегледима.

Једна од тачака рада Савета била је и извештај о раду Комисије за мирно решавање радних спорова, за коју послодавци и синдикати сматрају да је изузетно значајна, с обзиром на то да се годишње поведе 30.000 спорова пред судовима, при чему је у односу на претходну годину број тих предмета повећан три пута.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs