Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Унапређење енергетске ефикасности на локалном нивоу

Унапређење енергетске ефикасности на локалном нивоу

Београд, 28. март 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и представници Ужица, Параћина, Крушевца и Врбаса потписали су данас са амбасадором Швајцарске Филипом Геом споразум којим влада те државе донира 8,9 милиона франака за пројекат енергетске ефикасности јавних објеката у тим локалним самоуправама.

Фото: Танјуг

Та четири града и општине ће за пројекат издвојити сопствена средства у вредности од 1,2 милиона франака, а биће замењена столарија, обновљене фасаде и обављени други радови који ће допринети енергетској ефикасности у 18 школа, шест вртића и две здравствене установе.

Антић је, након потписивања споразума у Министарству рударства и енергетике, рекао да је искуство из досад обновљених објеката на тај начин показало да су уштеде енергије од 35 до 50 одсто.

Влада Србије такође има Фонд за енергетску ефикасност и сваке године расписује конкурс на којем приближно петнаест општина и градова добије средства, која су до сада одобрена за педесетак објеката, подсетио је он.

Министар је изразио захвалност Швајцарској, од које, како је нагласио, Министарство рударства и енергетике већ дуже времена има подршку у области енергетске ефикасности и један је од кључних партнера у тој области.

Амбасадор Гео је нагласио да је енергетска ефикасност један од три кључна циља у сарадњи на развоју локалних самоуправа у Србији.

Ово је кључни пројекат за нас јер има повезујућу улогу између националног нивоа, на којем се дефинишу циљеви енергетске ефикасности, и локалног, на којем се они примењују, констатовао је он.

Према његовим речима, швајцарски модел енергетске ефикасности се већ примењује у 1.300 градова у Европи и представља "енергетску награду".


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs