Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Стоп корупцији > Хапшења због злоупотреба у Министарству унутрашњих послова

Хапшења због злоупотреба у Министарству унутрашњих послова

Београд, 22. март 2017. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да су припадници Сектора унутрашње контроле ухапсили шест особа осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе лицима из криминогене средине, уз новчану накнаду, обезбеђивали фалсификовану документацију неопходну за издавање биометријских докумената Републике Србије.

По налогу Тужилаштва за организовани криминал, због постојања основане сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, фалсификовање исправе и злоупотреба службеног положаја, ухапшени су Д. К. (1983), који се сумњичи да је организатор криминалне групе, М. Н. (1983), Д. В. (1964), В. Ј. (1976) и запослени у Одсеку за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права Градске општине Сурчин Б. Ј. (1975).

Ухапшен је и полицијски службеник Полицијске управе у Ужицу Р. Ш. (1983), а за једним осумњиченим полиција интензивно трага.

Постоји основана сумња да су чланови организоване криминалне групе од јануара 2015. до новембра 2016. године, на територији Београда и Ужица, уз накнаду од 8.000 до 16.000 евра, обезбеђивали заинтересованим лицима из криминогене средине фалсификовану документацију неопходну за издавање биометријских докумената Републике Србије.

На основу те документације, у полицији су им издавана биометријска документа у којима се налазила фотографија заинтересованих лица са туђим или у одређеним случајевима непостојећим личним подацима.

На овај начин организована криминална група је, како се сумња, остварила противправну имовинску корист од најмање 70.000 евра.

Постоји основана сумња да је Д. К., као организатор групе, ангажовао осумњичене М. Н., Б. С. и В. Ј., са задатком да ступају у контакт са заинтересованим лицима и уговарају израду докумената, припремају фотографије лица, набављају документа и подносе захтеве.

Осумњичени Б. Ј., као запослени у Одсеку за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права Градске општине Сурчин, сумњичи се да је израђивао фалсификоване податке у изводима из матичне књиге рођених и матичне књиге држављана на оригиналним обрасцима или је, у зависности од ситуације, само прибављао и предавао М. Н. и Б. С. непопуњене ''бланко'' обрасце, у које су се, након достављања Д. К., накнадно уносили лажни лични подаци.

Осумњичени Д. В. се терети да је фалсификовао старе личне карте и документа која се прилажу уз захтев.

Полицијски службеник Р. Ш. се терети да је, користећи службени положај запосленог на радном месту сузбијање општег криминалитета, прибављао личне податке за особе чији се идентитет користио за израду биометријских докумената.

Постоје основи сумње да је Р. Ш. проверама преко ЈИС система Министарства унутрашњих послова, злоупотребљавајући приступне шифре, лозинке и идентификационе картице својих колега долазио до личних података особа, који су коришћени да заинтересована лица из криминогене средине добију други, односно нови идентитет.

Р. Ш. је, како се основано сумња, проверавао личне податке преминулих особа, лица која су се налазила на вишегодишњем издржавању затворских казни или је долазио до података уз чију је помоћ измишљао нове, у евиденцијама државних органа непостојеће личне податке, које су заинтересована лица користила приликом подношења фалсификоване документације за издавање биометријских докумената.

На основу те фалсификоване документације, референти у полицијским станицама, мислећи да се ради о оригиналној документацији, по службеној дужности, уносили су такве податке у информациони систем Министарства унутрашњих послова, услед чега су такви подаци били укључени у јавни саобраћај на основу којих су таква лица добијала нови идентитет на основу издатих биометријских докумената.

Осумњичени ће, у законском року, уз кривичну пријаву, бити спроведени Тужилаштву за организовани криминал, наводи се у саопштењу.


Документи
Предлог закона о Агенцији за борбу против корупције
Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких странака
Предлог закона о јавним набавкама
Национална стратегија за борбу против корупције

ГРЕКО
Група земаља задужена за надзор у борби против корупције (ГРЕКО) - интернет презентација
Извештај о усклађености за Републику Србију
Извештај Републике Србије о мерама које су предузете ради испуњавања препорука групе држава за борбу против корупције
Прилог о обуци
Евалуациони извештај о Републици Србији

Акције
"Отворена линија" - кампања Управе царина Министарства финансија Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs