Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Измењен Правилник о стручном надзору током градње

Измењен Правилник о стручном надзору током градње

Београд, 20. март 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић донела је измене Правилника о садржини и вођењу стручног надзора у току градње.


Најзначајнија измена јесте у томе да ће убудуће пројектантски надзор моћи да врше сва привредна друштва која испуњавају услове за пројектовање таквих објеката.

До сада пројектантски надзор није било могуће поверити привредном друштву које није израдило техничку документацију, што представља питање од значаја за избор вршиоца пројектантског надзора.

У пракси се, међутим, често дешавало да инвеститор за вршење пројектантског надзора не може да ангажује ни фирме које су израдиле техничку документацију.

Имајући у виду да изградња инфраструктурних објеката траје више година, дешавало се да фирма која је израдила техничку документацију буде угашена или оде у стечај, па инвеститор није могао да ангажује неко друго друштво.

Овим изменама Правилника омогућена је и конкурентност, односно избор најповољнијег понуђача.

Изменама је одређено и да стручни надзор има обавезу да о било каквом одступању од грађевинске дозволе одмах обавести инвеститора писаним путем, уз навођење последица које могу наступити ако те мере не буду предузете.

Овим мерама се додатно утиче на квалитет извођења радова и појачава одговорност и пројектантског и стручног надзора, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs