Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија ослонац читавом региону у борби против криминала

Србија ослонац читавом региону у борби против криминала

Београд, 20. март 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је да је полиција у успешној акцији у току ноћи запленила више од тоне "сканка", што је рекордна заплена тог наркотика, и то не само у Србији, већ и у региону.

Фото: Фонет

Стефановић је, обраћајући се новинарима након радионице о превенцији насилног екстремизма у Србији, прецизирао да је напорним радом запослених у Управи криминалистичке полиције, у рејону између Новог Сада и Бачке Паланке, ухапшена криминална група која је превозила поменуту количину наркотика.

Ово је једна од највећих заплена свих времена, а свакако у региону највећа појединачна заплена дроге. То показује да је Србија спремна да буде ослонац читавом региону у борби против нарко-трафикинга, поручио је он.

Стефановић је, захваливши се припадницима Службе за дроге Управе криминалистичке полиције на озбиљном раду, рекао да је створена нова генерација обучених, опремљених, вољних и снажно мотивисаних професионалаца који се боре против нарко-криминала.
Истовремено, потпредседник Владе је упозорио на то да се у Сирији и Ираку налази 28 држављана Србије, и истакао да је циљ ресорног министарства смањивање пропагирања радикалних идеологија.

МУП жели да спречи регрутовање потенцијалних терориста и пресече канале њиховог финансирања, нагласио је Стефановић и у том контексту навео да су у претходном периоду уложени значајни напори да се рано открију особе које могу да учествују у радикализацији.

Према његовим речима, један од предлога Србије Европској унији био је да се оснује регионални центар за дерадикализацију.

Такође, како је додао, Србија је припремила акциони план са нацртом националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма, при чему концепт полиције у заједници има важну улогу у превентивном деловању, будући да подразумева да се правовремено препозна опасност.

Ово је проблем целокупног друштва и сви они који хоће да помогну могу се укључити, апеловао је Стефановић и напоменуо да Мисија ОЕБС-а пружа помоћ у обуци припадника полиције, али и у изради националних стратегија.

Наш земља жели да буде партнер другим државама у борби против екстремизма јер само уједињени можемо доћи до резултата, закључио је потпредседник Владе.

Радионицу је организовала Мисија ОЕБС-а у Србији, а циљеви овог скупа су покретање дијалога међу актерима из читаве земље о томе како, на нивоу заједница, спречити насилни екстремизам у Србији, користећи мултиресорни приступ.

Такође, намера је и јачање капацитета у Србији за делотворније спречавање и борбу против насилног екстремизма у свим његовим облицима, поштујући принципе ОЕБС-а и међународне обавезе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs