Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија и Аустрија посвећене очувању стабилности у региону

Србија и Аустрија посвећене очувању стабилности у региону

Београд, 17. фебруар 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија нада наставку подршке коју јој Аустрија пружа на путу ка Европској унији, и исказао захвалност тој земљи и на помоћи коју наша земља добија у решавању проблема са мигрантском кризом.


Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре, након састанка са савезним канцеларом Републике Аустрије Кристијаном Керном, навео да Србија очекује додатну помоћ и подршку на том плану, и подвукао да Србија на Аустрију гледа као на пријатељску земљу која јој даје велику подршку на европском путу.

Премијер је поручио да Србију и Аустрију повезује много тога, уз напомену да Аустрија увек има жељу да чује и разуме не само проблеме Срба, већ и читавог западног Балкана.

То није увек случај у многим земљама у Европи јер сви имају своје проблеме, указао је он и поновио захвалност Керну на спремности Аустрије да се позабави и проблемима наше земље и помогне онолико колико може.

Неке ствари су се промениле и данас проблеме решавамо партнерски, не тражимо разлог да будемо једни против других. Инсистирамо на очувању стабилности и мира на западном Балкану, истакао је Вучић, уз захвалност Аустрији на свему што ради у смислу постизања тог циља.

Он је саопштио да је аустријском канцелару данас предао "папир" на енглеском језику о западном Балкану који није сасвим разрађен и садржи само принципе, а односи се на стварање слободног трговинског тржишта и царинске уније у оквиру ЦЕФТА региона.

Реч је о идеји која, како је објаснио, има за циљ да приближи неше земље и територије на западном Балкану и олакша проток робе.

Тај папир сам предао канцелару Керну и обавио не суштинске, већ прве консултације са председавајућим Савету министара БиХ Денисом Звиздићем и премијером Албаније Едијем Рамом и наставићу да разговарам са свима у региону. Што будемо богатији, то ће бити боље за нас, нагласио је Вучић и додао да је то његова лична идеја и иницијатива.

Керн је поручио да Аустрија жели да прошири подршку српском народу, додавши да је разговор са премијером Вучићем протекао у знаку тога како да две земље даље развију регионалну сарадњу.

Реч је о инфраструктурним пројектима који треба да повежу људе и регион, а нарочито о пројекту о којем ми је премијер Србије говорио, а односи се на стварање бесцаринске уније, за који сматрам да је добар начин да се побољша стање у региону, истакао је савезни канцелар Аустрије.

Он је саопштио и да је разговарао са представницима многих аустријских предузећа, који су потврдили спремност да наставе пут инвестиција у Србији.

Стабилност је нешто о чему треба да се разговара и на нивоу ЕУ, као и о томе како можемо подржати пут Србије, при чему сматрам да можемо више да учинимо и што се тиче привредног развоја, и када је реч о региону и суседству, поручио је Керн.

Он је додао да је са премијером Србије разговарао и о мигрантској кризи, и да је том приликом пренео захвалност Влади Србије јер Аустрија има енормну корист од доприноса Србије у решавању те кризе.

Керн је, говорећи о српској заједници у Аустрији, рекао да је она једна од највећих група у тој земљи, да постоји добра размена и да су српски грађани у Аустрији веома лојални и повезани са Србијом, али и са Аустријом.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs