Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Позив Приштини да казни злочине ОВК

Позив Приштини да казни злочине ОВК

Београд, 16. фебруар 2017. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије позвала је данас албанске званичнике у Приштини да покажу одговорност признавањем злочина терористичке ОВК и демонтирањем криминално-терористичке мреже која и даље из сенке влада у покрајини.


Чињеница да 16 година међународне организације и привремене институције самоуправе у Приштини нису у стању да пронађу и казне налогодавце и извршиоце терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ код Подујева обесмишљава сваку причу о владавини права и демократије на Космету.

Дугогодишња кампања прикривања и заташкавања, којом су осумњичени за овај и многе друге злочине амнестирани, сведочанство је о злочиначким темељима такозване косовске државности.

Када се све ово узме у обзир, разумљиво је што данас Срби на Косову и Метохији нису спремни да поклоне поверење привременој администрацији у Приштини и допусте да Албанци одлучују о стварима од значаја за будућност српског народа.

Уместо што се лажно представљају као промотери српских колективних права, без икаквог срама фотографишу крај споменика убијеним Србима и праве некакве комисије за помирење, албански званичници у Приштини би требало да одговорност и зрелост покажу признавањем злочина терористичке ОВК и демонтирањем криминално-терористичке мреже која и даље из сенке влада на Косову и Метохији и представља озбиљну претњу регионалном миру и стабилности.

А шта заиста мисле о српском народу албански званичници у Приштини најбоље показују припремајући се да недалеко од места овог терористичког напада граде стални административни прелаз, подижући на тај начин симболично још један зид поделе између српског и албанског народа.

И данас, када се са тугом и болом сећамо жртава овог безумног напада, поручујемо да Срби не желе продубљивање непријатељстава и подела између два народа.

Срби са правом мисле да истинског помирења не може бити без кажњавања одговорних за злочине над српским народом и стварања политичке климе у којој се неће претити неким новим насиљем и злочинима, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs