Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Европске интеграције стратешки приоритет Владе

Европске интеграције стратешки приоритет Владе

Београд/Берлин, 16. фебруар 2017. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Берлину да се наша земља налази на европском путу, истакавши да труд уложен у отварање сваког новог поглавља јасно показује да чланство у ЕУ представља стратешки приоритет Владе.

Фото: Танјуг

Брнабић је учествовала у панел дискусији на тему "ЕУ интеграције и развој Србије – убрзање интеграционог процеса као најважније развојно питање Србије", коју је организовала Амбасада Србије у Немачкој, у сарадњи са удружењем „Форум Србија Немачка“, поводом обележавања Дана државности Србије.

Она је том приликом навела да Србија очекује да у наредним месецима буду отворена три преговарачка поглавља, нагласивши да је за Србију процес преговора о чланству и пут ка ЕУ важнији од самог приступања Унији.

ЕУ не посматрамо као касу са новцем, делимо европске вредности и настојимо на променимо Србију у друштвеној, политичкој и економској сфери како би се наша земља уклопила и успешно постала део Уније, објаснила је Брнабић.

Према њеним речима, постоје три стуба на којима се заснива процес преговора Србије за чланство у ЕУ, а то су економске реформе, владавина права и реформа јавне администрације.

Реформа јавне управе, како је указала, последња је придодата темама које чине основу процеса евроинтеграција.

Она је подвукла да Влада настоји да демистификује користи које би земља имала чланством у ЕУ, објашњавајући јавности да самим приступањем неће бити решени сви постојећи проблеми, већ да ће напредак уследити само уколико будемо успели да сами изнедримо промене у друштву, јачајући економију и продуктивност.

Брнабић се у својству председника Министарског ИТ савета Владе Србије посебно осврнула на убрзани развој овог сектора у земљи.

Она је навела да је у претходном периоду имала прилике да се често сусретне са представицима компанија из сектора информационих технологија, директорима старт-уп-ова, где је упознала неку другу Србију, пуну знања и ентузијазма.

Кључ је у нама, неопходно је искористити потенцијал и стваралачку енергију тих младих људи, што може бити добра допуна или чак и замена за велике иностране инвестиције, закључила је Брнабић.

Говорници на панел дискусији су били и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, опуномоћеник за југоисточну Европу, Турску и државе ЕФТА у Министарству иностраних послова Немачке Кристијан Хелбах, професор на Универзитету у Перуђи Милица Увалић, шеф Бироа фондације за науку и политику (СWП) у Бриселу Душан Рељић и извршни директор компаније БАСФ за југоисточну Европу Томас Нарбесхубер.

Дискусију је модерирала председник Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Скуп су кратким обраћањима отворили амбасадор Србије у Немачкој Душан Црногорчевић и председник Управног одбора удружења "Форум Србија Немачка" Бојан Предојевић, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs