Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Време је за инвестирање у Србију

Време је за инвестирање у Србију

Београд, 23. мај 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус изјавио је данас да порука свих учесника 14. годишње скупштине и Бизнис форума Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) гласи - време је за инвестирање у Србију.

Фото: Фонет
Лабус је на конференцији за новинаре, на којој су сумирани резултати тродневног рада у оквиру 14. годишње скупштине ЕБРД-а, оценио да се у региону западног Балкана ствара заједничко тржиште које броји више од 50 милиона потенцијалних купаца што је, како је оценио, атрактиван "пословни простор" за све озбиљне потенцијалне инвеститоре.

Бришу се границе између земаља, а инвеститори су ту да помогну да крену улагања у целом региону, рекао је Лабус и указао на то да одржавање Годишње скупштине ЕБРД-а у Београду најбоље потврђује да се Србија поново налази на карти Европе.

Потпредседник Владе упутио је честитке свима који су учествовали у организацији ове скупштине на добро обављеном послу. Манифестација не би протекла овако добро да у организацији није било тесне сарадње између власти Града Београда и Владе Србије, нагласио је он и додао да је, када је интерес земље у питању, неопходно превазићи неке интерне разлике.

Према његовим речима, међу најважнијим разговорима које је обавио током викенда био је разговор са комесаром Европске комисије за финансијска питања Хоакимом Алмуњом, са којим је разговарао о будућим преговорима о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ, који ће вероватно почети у октобру.

Такође, договорене су и редовне консултације које би требало да доведу до стварања нове инфраструктуре за односе између Владе Србије и Европске комисије, рекао је Лабус и пренео да је разговарано и о финансијским инструментима које ће нам Европска комисија ставити на располагање како би било омогућено да наша земља у будућности буде равноправан партнер у ЕУ.

Лабус је додао да је са Алмуњом разговарао и о фондовима и средствима, као и могућностима и начинима коришћења тих средстава.

Потпредседник Владе оценио је да су односи између Србије и Сједињених Америчких Држава добри и додао да више нема отворених питања, осим потпуне сарадње са Хашким трибуналом. Влада је одавно предузела све мере да се успостави потпуна сарадња са овим судом, рекао је Лабус и напоменуо да је из САД стигла подршка економским и структурним реформама, као и подршка процесу прикључивања ЕУ.

Истовремено, позитивно је оцењена и наша преговарачка позиција када је реч о решавању питања будућег статуса Косова и Метохије, додао је Лабус.

Са задовољством смо констатовали да инвеститори из САД долазе на наше тржиште много брже од других, што је подстицај за остале инвеститоре да убрзају улагање у нашу земљу, рекао је потпредседник Владе.

Он је оценио да су сусрети са јапанским привредницима и представницима Јапанске банке за међународну сарадњу такође били веома успешни. Ова банка остварила је веома тесну сарадњу са Агенцијом за страна улагања и промоцију извоза Владе Србије (СИЕПА), навео је Лабус и закључио да је крајње време да се јапански привредници врате на наше тржиште, имајући у виду чињеницу да су већ били овде пре 30 година.

Министар финансија у Влади Србије Млађан Динкић, који је и гувернер СЦГ у ЕБРД-у, оценио је да је овај тродневни скуп у потпуности успео и нагласио да је имиџ Србије у очима странаца почео да се мења.

Динкић је изразио нарочиту захвалност Агенцији за страна улагања и промоцију извоза. Сада је право време за инвестирање у Србији, истакао је он и поновио да ће током године бити најмање две милијарде долара страних директиних инвестиција у Србију.

Само у банкарском сектору директне стране инвестиције износиће између 750 милиона и једне милијарде долара, навео је Динкић и додао да ће у привреду бити инвестирано додатних милијарду долара страних директних инвестиција.

Он је изразио уверење да ће након промоција могућности за улагање у нашу земљу још инвеститора бити расположено да уђе на тржиште Србије.

Делегација Владе Србије у другој половини године отпутоваће у Аустрију где ће бити представљени резултати реформи и могућности за улагања, а такође посетиће и Јапан, најавио је Динкић.

Министар је рекао да ће у оквиру предстојећих разговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ три министарства Владе Србије имати кључну улогу, а то су министарства финансија, пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Министарство за економске односе са иностранством.

Динкић је нагласио да су инвестиције ЕБРД-а у Србији достигле 800 милиона евра, при чему је ЕБРД помогао да се привуче још милијарду и две стотине милиона евра из приватних извора.

Међу најважнијим уговорима који су потписани је и уговор о завршетку аутопута Београд-Нови Сад и изградња новог моста код Бешке, истакао је он и подсетио да је склопљено и више уговора са приватним сектором.

Са Европском инвестиционом банком уговорена је реализација нових пројеката приближне вредности од 250 милиона евра нових пројекта, међу којима су најзначајнији пројекти за унапређење наше железнице и клиничких центара, навео је Динкић.

Према његовим речима, трећа међународна финансијска институција с којом је остварена сарадња је Нордијска инвестициона банка, с којом ће у наредном периоду бити реализовани пројекти изградње инфраструктуре у Србији, екологије и здравства.

Динкић је додао да је са гувернером Развојне банке Савета Европе постигнут договор да ова банка пошаље комисију у Србију која ће са домаћим експертима проценити штету насталу након поплава у средњем Банату, после чега ће под повољним условима бити одобрен новац за обнову порушених кућа.

Фото: Фонет
Министар привреде у Влади Републике Србије Предраг Бубало рекао је да је од многих учесника Годишње скупштине ЕБРД-а чуо да је ситуација у Србији далеко боља од имиџа који је наша држава имала у свету.

Бубало је навео да се претходних дана састао са представницима Развојне банке Савета Европе, директором Светске банке задуженим за регион источне, централне Европе и Кавказа, као и са генералним конзулом у Европској банци за обнову и развој.

Представници ЕБРД-а изразили су спремност да, поред кредита, дају и донанције за санирање штета насталих у средњем Банату, указао је министар привреде.

Он је објаснио да је неопходно створити перспективу људима који живе у поплављеним подручјима, тако да је постигнут оквирни договор о томе да се донације усмере ка ковачници "Јаша Томић", фабрици текстилне индустрије, као и на два пољопривредна добра која се налазе у местима Јаша Томић и Међа.

Према његовим речима, представници ЕБРД-а такође су изразили спремност да финансирају одређени број пројеката који би требало да доведу до усклађивања домаћих правних прописа са прописима у ЕУ.

Министар је изразио задовољство спремношћу коју су страни инвеститори исказали за улагања у мала и средња предузећа у Србији.

Министар за економске односе са иностранством у Влади Србије Милан Париводић навео је да је организовањем Годишње скупштине ЕБРД-а из Београда послата порука целом свету да је Србија, коначно, на исправном путу.

Основна порука коју ће инвеститори понети из Београда јесте да је ова Влада демократска, као и да ће свака следећа влада Србије то бити, рекао је Париводић и додао да је Србија политички стабилна земља и фактор стабилности у региону.

Инвеститори су имали прилику да се увере у политичку стабилност у Србији синоћ, за вечером, на пријему код председника Републике Србије Бориса Тадића, када су за једним столом седели сви лидери државне заједнице Србија и Црна Гора, објаснио је Париводић.

Истовремено, назначено је да је неопходно интензивно и брзо радити на реформи свега што се тиче земљишта и изградње на њему, навео је он и објаснио да сва власништва над земљом у Србији, као и питања урбанизма и грађевине, морају бити преиспитана.

Према његовим речима, мора бити приватизовано градско грађевинско земљиште, морају бити донети урбанистички прописи, а такође и промењен Закон о планирању и изградњи објеката како би се омогућила бржа процедура за изградњу.

Париводић је напоменуо да компаније које су дошле у Србију врло добро зарађују и, истовремено, задовољне су и радном снагом - уредним људима који добро говоре енглески језик.

Министар је изразио задовољство билатералним разговорима које је водио претходних дана. Сви су у разговорима показали добре намере и жељу да нам помогну. Тако смо, рецимо, добили уверавања од представника Развојне банке Савета Европе да ће нам под најповољнијим условима, који су им дозвољени, понудити новац, најпре за санацију ситуације у средњем Банату, а затим и за изградњу инфраструктуре како би се развила инвестициона клима у земљи, закључио је Париводић.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић нагласио је да су представници НБС-а одржали више од 50 састанака са представницима финансијског сектора и истакао да постоји велико интересовање првокласних банака за долазак у Србију. Представници банака изразили су спремност да ојачају капиталну базу, односно да изврше докапитализацију банака у Србији, а према првим проценама, та сума би требало да износи приближно 300 милиона долара, објаснио је Јелашић.

Он је изразио наду да ће до краја ове године бити усвојен закон о осигуравајућим друштвима како би могли бити основани први добровољни пензиони фондови и додао да је обавио више билатералних разговора са гувернерима државних банака у региону.

Према његовим речима, у току су договори са гувернерима Македоније и Албаније у циљу остварења заједничког наступа према Европској централној банци, у чему би Србија, као највећа земља у региону, требало да преузме водећу улогу.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs