Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија на добром путу ка Европској унији

Србија на добром путу ка Европској унији

Београд/Брисел, 11. јануар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је данас у Бриселу уверење да ће Резолуција Европског парламента о напретку Србије бити позитивна по нашу земљу.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је у изјави новинарима у Бриселу, након разговора са известиоцем Дејвидом Мекалистером, који је предлагач поменуте резолуције, а која треба да се усвоји у марту, оценила да ће тај документ осликати напредак Србије у бројним областима.

Она је пренела да Европски парламент показује интерес за наставак европских интеграција Србије, те да је важно да се у Бриселу говори о интеграцијама и реформама које се у Србији спроводе.

Јоксимовић је најавила и да ће на предлог резолуције о Србији, коју је Мекалистер пре два дана представио Спољнополитичком одбору ЕП, бити поднети амандмани, истичући да је и Србија припремила своје сугестије и коментаре.

Известилац Дејвид Мекалистер, како је нагласила, као утицајан европски политичар који долази из Немачке, успева већ две-три године уназад да избалансира све бројне коментаре и амандмане неких посланика.

У том смислу она је истакла да верује да ће у марту, када резолуција буде усвајана у ЕП, имати позитивну конотацију и бити позитивно интонирана у односу на европски пут Србије.

Фото: Танјуг
Јоксимовић је приметила да критике увек постоје за сваку земљу која је кандидат, да то није ништа неуобичајено и ново, те додала да критике нису ни велике ни оштре.

Она је, наводећи да је резолуција ЕП необавезујућа, нагласила да је добро да се чују позитивне ствари о Србији, као и захтеви и очекивања.

Регионална сарадња је добра, добар је економски напредак и реформе, понашање Србије у мигрантској кризи, што је за Европљане врло важно. С друге стране, постоје захтеви и очекивања да се све оно што се тиче владавине права унапреди, рекла је Јоксимовић и додала да Србија има зацртани пут развоја.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да је Србија на добром путу ка Европској унији, да је остварен значајан напредак у протеклих годину дана, те да је важно да се реформе наставе.

Мекалистер је нагласио да је то главна порука његовог годишњег извештаја о напретку, који је у понедељак, 9. јануара, представљен пред Спољнополитичким одбором ЕП.

То је дугачак пут, али је Србија направила значајан напредак у последњих 12 месеци, отворена су нова поглавља. Волели бисмо да охрабримо српске политичаре да наставе своју политику добросуседских односа и помирења, истакао је Мекалистер.

Он је, наводећи да српска економија расте, напоменуо да би сада Влада Србије требало да настави са имплементацијом неопходних реформи како би је учинила јачом, те да се ухвати у коштац са изазовима кад је реч о владавини права и борби против криминала и корупције.

Мекалистер је рекао и да је дебата о предлогу његове резолуције пред спољнополитичким одбором ЕП била добра, да се сада чекају амандмани, те да верује да ће се доћи до компромиса, када резолуција буде усвајана на пленарном заседању ЕП у Стразбуру, у марту.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs