Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Предности инвестирања у Србији

Предности инвестирања у Србији

Београд/Мумбај, 11. јануар 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић рекао је данас инвеститорима из Индије да је Србија идеално место за улагање, будући да има велике потенцијале, уређено законодавство, добре економске везе и са истоком и са западом и да нуди значајне подстицаје.

Фото: Танјуг

Вучић је у разговору са привредницима у Мумбају подсетио на то да је наша земља увела нови Закона о раду, као и веома флексибилно тржиште рада, боље него у многим земљама западне Европе.

Он је нагласио да је наша земља у 2016. години остварила раст БДП-а од 2,8 одсто, што је пети по величини раст у читавој Европи, и да је Светска банка Србији побољшала предвиђања привредног раста са 2,2 на 2,8 одсто, уз напомену да ће тај раст бити и изнад 3,5 одсто.

Ми базирамо наш раст на извозу, инвестицијама и расту потрошње, поручио је он и навео да је Србија била веома дисциплинована и одговорна када је реч о економској политици.

То значи да, када би се неко одлучио да инвестира у Србију, наишао би на потпуно стабилне јавне финансије, али и политичку стабилност, што није случај у многим земљама, рекао је премијер.

Такође, Вучић је индијским привредницима поручио да ће Србија пружити највећу помоћ и подршку свакој компанији која дође да инвестира, и то пре свега кроз субвенције, подстицаје, изградњу инфраструктуре и пореске олакшице.

Увек сам спреман да вас примим, да вам будем на располагању. Ако ми кажете да имате понуду из Бугарске, Македоније, Румуније, Пољске, било које државе, добићете у Србији барем пет одсто бољу понуду, подвукао је он.

Вучић је, када је реч о директним страним инвестицијама, указао на чињеницу да је прошле године Србија премашила границу од две милијарде евра.

Он је додао да, захваљујући споразумима о слободној трговини, наша држава има највеће тржиште у региону, које обухвата, не само државе Европске уније већ и Русију, Јерменију, Казахстан, Белорусију, Киргистан и Турску.

То значи да, када произведете нешто у Србији, можете то да извезете у све те државе без плаћања дажбина, објаснио је Вучић.

Он је истакао да ће Србија у пословном смислу увек бити предвидива, да неће мењати законе на сваких шест месеци, већ ће све што намерава да мења најавити инвеститорима две или три године унапред како би могли да планирају своје пословање.

Премијер је указао на то да је Србија постала центар за производњу ауто-делова, у којој већ послују турска, немачка, аустријска и сада и јапанска предузећа.

Он је подсетио на то да наша земља има добро обучену радну снагу, која добро говори енглески, а уједно је и једна од најјефтинијих радних снага у читавој Европи, на шта није поносан, али то може пуно значити страним инвеститорима.

Вучић је указао и на поренцијал у ИТ сектору, додајући да једна наша фирма намерава да сарађује са једном индијском компанијом.

Премијер је, када је реч о туризму, нагласио да у тој области постоји велики потенцијал сарадње, и најавио да ће наша земља уложити новац у индијске медије како би привукла туристе из те земље.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs