Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Апел мигрантима да користе услуге званичних центара

Апел мигрантима да користе услуге званичних центара

Београд, 11. јануар 2017. године – Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије поновио је, поводом континуирано ниских температура у Србији, апел свим мигрантима на територији наше земље да им је место у центрима за смештај тражилаца азила, као и да ће сви који се тамо јаве бити адекватно збринути.

У саопштењу се наводи да се од прошле недеље, када су значајно појачане активности на терену и пружање информација мигрантима о смештају у центрима за азил и обезбеђеном превозу, у ове установе сместило више од 400 миграната, који су до тада боравили у неадекватним условима у центру Београда.

Мигранти, како се понавља, треба да буду смештени искључиво у званичним центрима за азил, где ће на тај начин наћи спас од хладноће.

Досадашњи напори запослених у Комесаријату, који су непрестано на терену у контакту са мигрантима, допринели су томе да на улицама, у баракама и гаражама више нема рањивих категорија као што су жене и деца, који су смештени у центрима за азил.

Сви мигранти смештени у овим центрима имају три оброка, топлу собу и здравствену негу, због чега је Комесаријат за избеглице и миграције још једном упутио позив овим лицима да се обрате за смештај.

Овај комесаријат, у сарадњи са другим државним институцијама и међународним организацијама, улаже максималне напоре усмерене на то да се тренутна ситуација превазиђе и нико не смрзне напољу.

Центри за азил, како се напомиње, нису затвореног типа, као што тврде неки од миграната који одбијају да уђу у систем. Као и свуда, постоје правила понашања у центрима, која регулишу улазак и излазак, али су центри отвореног типа.

Написи у појединим иностраним медијима, где се редови за храну испред барака у центру Београда пореде са сликама Стаљинграда из Другог светског рата, када су немачки затвореници на екстремно ниским температурама чекали у редовима за храну, представљају хипокризију и непрепознавање огромних напора које наша земља улаже пружајући помоћ хиљадама миграната.

Права слика наших напора јесу слике смештаја у центрима за азил, које показују и право стање и праву разлику у условима, због чега Комесаријат за избеглице и миграције и инсистира на томе да сви мигранти буду смештени у центре за азил.

Запослени у Комесаријату настављају да 24 часа сваког дана у години пружају помоћ свим мигрантима у центрима за азил, а на располагању су и мигрантима ван званичних смештајних капацитета, који им се у сваком тренутку могу обратити за помоћ.

Додатне информације могу се добити од Ивана Мишковића из Комесаријата за избеглице и миграције, број телефона 064-828-16-94 или имејл ivan.miskovic@kirs.gov.rs.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs