Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Богат програм предстојећег фестивала "Кустендорф"

Богат програм предстојећег фестивала "Кустендорф"

Београд, 9. јануар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је данас да међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" представља уметнички догађај сезоне, који од Србије успешно ствара културолошки и уметнички центар овог дела света.

Емир Кустурица и Владан Вукосављевић
Фото: Танјуг

Вукосављевић је, на конференцији за новинаре одржаној поводом Десетог међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф", најавио да ће рестроспектива великана на овој смотри бити посвећена сценаристи Гордану Михићу.

Он је навео да ће у оквиру програма фестивала бити приказани филмови прошлогодишњег победника Венецијанског филмског фестивала Лава Дијаза, који ће и отворити манифестацију у Дрвенграду, на Мокрој гори.

Према његовим речима, поменути фестивал се одржава од 14. до 19. јануара, и то у организацији "Rasta internacional" и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

"Кустендорф" је, како је додао, током протеклих година остварио значајне резултате у својој основној мисији – подстицању младих редитеља да у сусрету са великанима филмске уметности пронађу инспирацију и охрабрење.

Вукосављевић је, оценивши да је та манифестација контратежа струји која филм вуче у комерцијално и тривијално, подсетио на то да је ресорно министарство у 2016. години издвојило 25 милиона динара за фестивал, најавивши да би та средства требало да буду већа, с обзиром на његов значај за културу Србије.

Оснивач фестивала Емир Кустурица истакао је да је идеја "Кустендорфа" да се индивидуалном храброшћу и квалитетом надрасте друштво спектакла, баш као што је "Фест" радио седамдесетих година прошлог века, представљајући "храбри нови свет".

Кустурица је рекао да ће се за Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичити 22 филма младих режисера из Бугарске, Босне и Херцеговине, Данске, Израела, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португала, Русије, Сингапура, Србије, Украјине, Хонгконга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.

Међународни жири чине књижевник и сценариста Глин Јан, према чијој је књизи Џанг Јимоу снимио филм "Цвеће рата", адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, док ће о награди "Вилко Филач" за најбољу фотографију одлучивати директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје, навео је он.

Према његовим речима, на конкурс је стигло приближно 500 филмова, при чему су за селекцију такмичарског програма били задужени Маја Кустурица, Светолик Мића Зајц и Марко Милосављевић.

У оквиру "Савремених теденција" биће приказани филмови "Жена која је отишла" редитеља Дијаза, "У кревету са Викторијом" Жустин Трие, који ће на "Кустендорфу" представити глумица Виржин Ефира, затим "Цвеће зла" финског редитеља Анти Јокинена, награђен за најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу, "Де Лан" Ђие Лиуа – победник Шангајског филмског фестивала и "Душа на струни" Џанга Јанга.

Кустурица је најавио и пројекцију свог најновијег филма "На млијечном путу", док ће "Нови аутори" представити дугометражна остварења младих аутора која су освојила признања и била у номинацијама међународних смотри.

У оквиру ретроспективе остварења Гордана Михића биће приказани филмови "Када будем мртав и бео" и "Буђење пацова" у режији Живојина Павловића, "Вране" у режији Михића и Љубише Козомаре, "Механизам" Ђорђа Милосављевића и "Црна мачка, бели мачор" који је режирао Кустурица.

На отварању фестивала биће приказан 40-минутни филм о свим досадашњим гостима фестивала и наступиће Емир Кустурица и "No Smoking Orchestra" уз Адама Стинга и "Новосадски Биг Бенд".

Музички програм током трајања фестивала обогатиће гитаристкиња Ана Поповић, аргентинско-колумбијски ска панк састав "Че Судака" и домаћи бенд "Ван Гог".

Вукосављевић је, такође, на конференцији за новинаре изјавио да ће конкурси за суфинасирање пројеката у култури у осам различитих области бити расписани у наредних седам до 14 дана, што значи да ће по први пут бити испоштован законски рок за то.

Он је истовремено подсетио на то да су ранијих година из различитих разлога конкурси расписивани и у марту и у априлу, чиме су стварани проблеми и мањкавости у процедури.

Ове године, уз напор свих запослених, конкурси ће бити расписани у законском року, што јесте лепа и охрабрујућа вест за све који учествују на њима и који ће добити средства, нагласио је министар.

Он је подсетио на то да је ресорно министарство данас објавило конкурсе за финансирање или суфинансирање пројеката за све области савременог стваралаштва.

Вукосављевић је прецизирао да ће наредних дана бити објављени конкурси из области културног наслеђа, као и конкурси за суфинансирање пројеката који ће допринети успешном представљању Србије у међународим оквирима.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs