Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија стабилна земља на европском путу

Србија стабилна земља на европском путу

Београд, 9. јануар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је данас очекивање да ће наша земља у фебруару моћи да отвори још три поглавља у преговорима са ЕУ, док ће до краја јуна бити спремна за још три или четири.

Јоксимовић је у изјави за Телевизију "Пинк" истакла да је Србија стабилна земља на европском путу, уз оцену да ова година неће бити лака за преговоре због избора у Француској, Холандији и Немачкој, као и исхода референдума у Италији, јер тема проширења ЕУ тренутно није толико популарна.

Она је, поводом предлога резолуције о Србији који ће известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер данас представити у Бриселу, оценила да овај документ осликава различите политичке ставове различитих политичких група из свих земаља ЕУ.

Према њеним речима, резолуција, која није обавезујућа, у највећој мери одражава позитиван напредак који је наша земља остварила на европском путу у протеклој години и истиче важност решавања билатералних размирица на начин који неће блокирати процес приступања ЕУ.

Представници Србије су видели нацрт резолуције и припремили наше предлоге, при чему на тај начин доприносимо томе да текст резолуције буде бољи, објаснила је Јоксимовић.

Она је подсетила на то да је у оквиру преговарачког процеса јасно написано да ће се укупан ток преговора пратити паралелно са имплементацијом бриселског споразума.

Један од разлога зашто смо и ушли у процес дијалога са Приштином јесте формирање Заједнице српских општина (ЗСО), навела је Јоксимовић, истакавши да је Београд добар део обавеза успео да испуни, док друга страна није урадила ни елементарне ствари за успостављање ЗСО.

Истовремено, она је саопштила да је из претприступних фондова Србији у 2016. години одобрено 167,6 милиона евра, а ова средства биће уложена у политику конкурентности, која је битна за мала и средња предузећа, животну средину, енергетику, унутрашње послове, правосуђе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs