Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Енергетски систем у Србији стабилан

Енергетски систем у Србији стабилан

Београд, 8. јануар 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је данас приликом обиласка система за допрему угља у ТЕ „Никола Тесла А“ да је енергетски систем у нашој земљи потпуно стабилан и током ледених дана.

Милорад Грчић и Александар Антић
Фото: Танјуг

Антић је подсетио на то да је ноћас на колубарским коповима било минус 20 степени, у Пријепољу минус 30, на Пештерској висоравни температура је била још нижа.

Наш енергетски систем, како је истакао, показује пуну стабилност у изузетно тешким условима, стабилно производимо и угаљ и електричну енергију. Немамо проблема у преносу, а појављују се кварови у дистрибуцији, пре свега у југоисточној Србији, делом и у западној Србији, махом у брдско планинским крајевима.

Антић је рекао да је најозбиљнији проблем био у Пријепољу где су се у јутарњим сатима због темепратуре од минус 30, на трафостаници заледили прекидачи, али да је тај проблем решен.

Министар је изразио захвалност запосленима у ЕПС-у, Електродистрибуцији и ЕМС-у на изузетним напорима које сви чине како би ситуација била стабилна. Велики број екипа је на терену, сви дежурају и у пуној су приправности.

Вршилац дужности директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић истакао да се вагони са угљем који пристиже у ТЕНТ, превентивно одмрзавају воденом паром, како би се спречило да дође до застоја.

Запослени раде у свим сменама пуним капацитетима и хвала им, јер сви веома озбиљно и одговорно обављају свој посао рекао је Грчић, изразивши уверење да ће се до краја ледених дана одржати електроенергетска стабилност.

Залихе на депонијама у електранама су нешто више од 800.000 тона, а повећана је производња у Рударском басену „Колубара“. Креће и већи транспорт угља, тако да нема страха од недовољних залиха. Сви блокови стабилно раде. Потрошња струје у Србији је на апсолутном просеку за овај период у односу на претходне године. Све смо предвидели. Дежурне екипе су 24 часа спремне да интервенишу, нагласио је Грчић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs