Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > За све азиланте обезбеђен смештај у прихватним центрима

За све азиланте обезбеђен смештај у прихватним центрима

Београд, 8. јануар 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин поручио је данас да је држава Србија обезбедила све потребне капацитете за азиланте који се налазе на њеној територији, уз оцену да је неодговорно понашање оних који на своју руку одлуче да буду изван прихватног система.

Фото: minrzs.gov.rs

Вулин је, након обиласка Центра за смештај тражилаца азила у Крњачи, истакао да је остајање у парку или било где ван прихватног система опасно и неодговорно и да за то држава неће преузимати никакву одговорност.

Он је подсетио на то да су у Грчкој, Бугарској као и многим другим земљама на мигрантској рути људи умирали од хладноће, остављани негде на страну.
Ако се тако нешто деси у нашој земљи, десиће се због немара и личне неодговорности миграната, нагласио је Вулин, уз поруку да су за све обезбеђени капацитети, свако мозе да дође и да добије смештај, храну, превоз, као и здравствену и сваку другу бригу и заштиту.

Министар је упозорио да на то да свако ко је ван прихватних капацитета то чини на своју руку, и изразио бојазан да такво понашање може довести до најгорих последица.

Ми ћемо урадити све што можемо да извршимо превенцију, да се такве ствари не дешавају, нагласио је Вулин уз подсећање на то да Србија не подиже број својих капацитета, јер то није потребно, али да подиже њихов квалитет.

И у Крњачи, како је пренео, подигнуте су и реновиране бараке, обезбеђено све што је потребно људима да и по овим временским условима буду збринути и сигурни.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић указао је на то да се држава Србија, знајући шта је очекује, последњих десетак дана интензивно спремала.

Нема капацитета где нису додати кревети и који нису проширени, при чему смо неке од радова убрзали. Чак и у алтернативним смештајима и просторима на чије постојање се стално указује као на нешто што не треба да постоји, пре свега магацине у парку, убацили смо заједно са Лекарима без граница додатних осам грејача, објаснио је он.

Цуцић је додао да су жене, деца, малолетници до 15 година склоњени из тих смештаја у прихватилишта, те да постоји довољно простора за те категорије још увек у свим нашим центрима.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs