Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Значај Србије за интеграцију земаља региона у европске токове

Значај Србије за интеграцију земаља региона у европске токове

Београд, 22. мај 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус, министар финансија Млађан Динкић и комесар Европске комисије за финансијска питања Хоакин Алмуњо сложили су се током данашњег разговора да сарадња земаља у региону представља важан основ за брзо интегрисање у европске токове и да Србија има значајну улогу у том процесу.

Лабус је, истакавши значај добијања позитивне Студије о изводљивости на убрзани наставак транзиције у Србији, рекао да српска привреда не сме да пропусти шансу која јој је указана и оценио да су се на овај начин отвориле велике могућности за домаће извознике.

Представници Владе Србије поновили су да би укидање виза представљало значајну и видљиву поруку за све грађане да је земља на сигурном путу ка Европској унији. Они су, такође, исказали захвалност за додељену макрофинансијску помоћ која је у протеклих пет година износила 475 милиона евра и указали на значај продужења ове помоћи.

Лабус је обавестио Алмуња да се Србија убрзано спрема за почетак преговора са ЕУ, који ће, како је оценио, допринети ефикаснијој реформи свих институција неопходних за унапређење економске сарадње са Унијом. Према његовим речима, то се посебно односи на изградњу институција које треба да буду подршка извозу у ЕУ, као најважнијем трговинском партнеру Србије.

Наставак реформи институција захтева издвајање додатних средстава због чега би отварање претприступних фондова за Србију представљало значајан подстицај за њихово убрзано спровођење, нагласио је он.

Алмуњо је изразио задовољство оствареним напретком у процесу европских интеграција у Србији. Он је истакао да би отпочињање редовних билатералних састанака, како са државама чланицама, тако и са Европском комисијом, имало значајан утицај на убрзану примену европских стандарда у Србији.

Према његовим речима, Србија као део западног Балкана нема другу будућност до европске, али ће брзина њеног уласка у заједницу европских народа зависити од напора које уложи у том процесу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs