Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Књижара за свако веће насељено место у Србији

Књижара за свако веће насељено место у Србији

Београд, 27. децембар 2016. године – Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да је данас у оквиру иницијативе „Књижара за сваки град” коју је покренуло Министарство, потписан уговор о отварању прве књижаре у општини Лебане.


Уговор о томе су у присуству министра културе и информисања Владана Вукосављевића, потписали председник општине Лебане Зоран Илић и директор Делфи књижара Дејан Папић.

Циљ иницијативе „Књижара за сваки град“ је да свако веће насељено место добије књижару, што ће допринети децентрализацији културне сцене, популаризацији књижевности и ширењу културе читања.

Вукосављевић је том приликом подсетио на то да је Влада Србије пре неколико месеци била у посети југу Србије и да је Министарство културе и информисања, суочено са податком да постоји много насељених места у Србији, са око 20.000 становника, која немају своју књижару, покренуло иницијативу „Књижара за сваки град“.

Позвали смо у помоћ локалне самоуправе и издаваче да видимо да ли, уз добру вољу и труд, уз свест да се таква тужна ситуација полако решава, постоје потенцијали да направимо помак, нагласио је Вукосављевић.

Министар је истакао да је локална самоуправа у Лебану понудила пословни простор за књижару у самом центру града и, што је веома важно, запослено је двоје људи са листе незапослених.

То су мали кораци, али у симболичком смислу то је велики искорак у вођењу једне културне политике, и корак по корак напредовање у правцу консолидације једног обесхрабрујућег стања, истакао је министар културе.

Такође, он је изразио наду да ће за мање од годину дана бити отворено још књижара, позвавши све који могу да допринесу да се то реализује у градовима који немају књижару.

Министарство културе и информисања ће учинити све да се створи повољан амбијент да се такве ствари и десе, поручио је Вукосављевић.

Он је додао и да ће Министарство културе у кратком року представити нацрт Стратегије културног развоја у наредних десет година.

Министар је нагласио да ће један од битних принципа те стратегије бити политика децентрализације културе, што је јако важно.

Председник Општине Лебане Зоран Илић захвалио се министру културе на покренутој иницијативи, нагласивши да су од момента када је дошло до идеје до потписивања уговора прошла само два месеца.

Директор Делфи књижаре Дејан Папић рекао је да за 18 година колико се бави издаваштвом сличних иницијатива није било, нагласивши да ће овај издавач здушно подржати акцију.

Прва књижара биће отворена у Лебану, а могућности за њихово отварање биће размотрене и у Врању, Бору, Руми, Бачкој Паланци, Прокупљу, Инђији, Лазаревцу, Обреновцу, Врбасу, Тополи, Смедеревској Паланци и другим општинама са више од 20.000 становника.

Новоотворене књижаре неће бити само продавнице књига, већ и места одржавања разноврсних књижевних и културних програма и континуирано ће доприносити учешћу локалних становника у културном животу.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs