Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Боља сарадња земаља у региону олакшава приступање ЕУ

Боља сарадња земаља у региону олакшава приступање ЕУ

Београд, 22. мај 2005. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да су премијери и министри финансија земаља региона на данашњем округлом столу постигли договор о бољој међусобној сарадњи како би својим земљама олакшали улазак у Европску унију.

Млађан Динкић
Динкић је оценио да је овај састанак био веома користан и додао да је закључено да земље у региону морају да комуницирају далеко боље јер се постојећи договори о слободној трговини у неким случајевима не примењују најбоље.

Наглашена је потреба за бољом сарадњом да би се што лакше приступило Унији, што је свима циљ, указао је он.

Један од највећих проблема који постоји у земљама региона је, пре свега, несигурност правног система, рекао је министар и додао да је на данашњем састанку исказана одлучност да се заједнички ради са циљем да се овај проблем отклони јер од тога зависи наша европска будућност.

Динкић је истакао да је било речи и о различитим пројектима улагања у инфраструкутуру, пре свега путну и железничку, као и у аеродроме.

Он је изразио уверење да ће за ове пројекте Међународна заједница пружити велику подршку, уз напомену да је свима на овим просторима у интересу да се инфраструктура побољша.

Састанку су присуствовали министри финансија Аустрије, Бугарске, Албаније и Словеније, као и премијери Македоније, Босне и Херцеговине и Србије и Црне Горе, затим комесар Европске комисије за финансијска питања Хоакин Алмуња, председник ЕБРД-а Жан Лемијер, координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек и представници Грчке, навео је Динкић.

Такође, овом скупу присуствовала су и два представника медија, као и представници нашег пословног света и главни заступник Рајфајзен банке за југоисточну Европу.

Динкић је најавио да ће данас имати састанке са министром финансија Бугарске, потпредседником Владе Немачке, као и састанак са комесаром Европске комисије за финансијска питања.

Према његовим речима, основни циљ састанка са потпредседником немачке владе биће разматрање могућности већих улагања Немачке у Србију, док ће са представником Европске комисије разговарати о макрофинансијској подршци Србији, као и могућностима за коришћење фондова за претприступање ЕУ у наредном буџетском периоду Уније.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs