Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Нови Сад престоница европске културе за 2021. годину

Нови Сад престоница европске културе за 2021. годину

Нови Сад/Брисел, 14. октобар 2016. године – Нови Сад је синоћ у Бриселу проглашен за Европску престоницу културе за 2021. годину, а панел независних експерата је донео ову одлуку након финалне презентације пројекта "Нови Сад 2021", коју је одржала делегација тог града.


Историјска одлука о томе да први град ван ЕУ који ће понети ту титулу буде управо Нови Сад уследила је по завршетку посете панела независних експерата том граду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница.

У завршној фази, јуче је одржана и "одбрана" кандидатуре, уз вишечасовно усмено представљање апликације, у чему је учествовала делегација коју су чинили новосадски уметници, професори, урбанисти и кустоси.

Делегацију су предводили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021 Немања Миленковић.

Пројекат "Нови Сад 2021" осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала града, што има за циљ да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и његову туристичку понуду.

Нови Сад ће кроз пројекат "Нови Сад 2021" развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора, са тежиштем на оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи.

Европски комесар за образовање, културу, младе и спорт Тибор Наврачич изразио је задовољство због чињенице да по први пут престоница европске културе долази из земље кандидата за чланство у ЕУ.

Према његовим речима, отварање овог престижног европског програма за земље које желе да постану пуноправне чланице Уније представља пут за њихово приближавање и јачање културних веза са Европском унијом.

Наврачич је, упутивши честитке Новом Саду на успешној кандидатури, изнео уверење да ће то посетиоцима из Европе и света омогућити да открију овај град и његово културно богатство, уоче разноликост европских култура, као и наше заједничке вредности.

Сигуран сам да ће ова титула Новом Саду донети значајну дугорочну корист у области културе, економије и друштва, као што је то био случај са претходним европским престоницама културе, поручио је он.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs