Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Од 27. новембра лакше до информација о непокретностима

Од 27. новембра лакше до информација о непокретностима

Београд, 15. септембар 2016. године – Државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије Александра Дамњановић изјавила је данас да ће, захваљујући пројекту обједињавања катастарских снимака, Србија до 27. новембра добити централну базу података земљишне администрације.

Александра Дамњановић
Фото: tanjug.rs
Дамњановић је на конференцији "Сателитски снимци за потребе одрживог развоја у периоду од 2015. – 2030. / СД4СД", одржаној у Клубу посланика, истакла да ће то омогућити свим заинтересованим да једним кликом дођу до поуздано ажурираних података о свакој непокретности на територији Србије.

Она је навела да ће на овом скупу представници ресорног министарства, Републичког геодетског завода и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО), представити предности коришћења сателитских снимака како у области пољопривреде и водопривреде, тако и за потребе озакоњења објеката.

Велика акција Министарства и Геодетског завода довела је до тога да сада у свакој општини можемо приступити сателитском снимку и на један врло прецизан начин утврдити време изградње објекта, објаснила је државни секретар.

Према њеним речима, од 27. новембра држава ће имати својинску евиденцију, односно знаће се тачно колико је објеката и у ком су статусу уписани у катастар непокретности.

Борко Драшковић
Фото: tanjug.rs
Вршилац дужности директора Републичког геодетског завода (РГЗ) Борко Драшковић истакао је да је реч о међународном стандарду употребе података са сателитских снимака, који на врло ефикасан, брз и лак начин пружају информације онима који се баве просторним подацима.

У овом тренутку, како је прецизирао, Србија је власник сателитског снимка који покрива читаву територију наше земље, тако да постоји евиденција свих непокретности у дигиталном облику.

Да би грађани остварили упис права над тим објектима потребно је да се обрате Републичком геодетском заводу са потребном документацијом и тај упис ће бити извршен у предвиђеном законском року, објаснио је Драшковић.

Према његовим речима, овај систем биће од користи инвеститорима како би урадили анализу локација које желе да преузму јер пружа прецизне податке о инфраструктурној мрежи, густини насељености и покривености у економском смислу.

Поред тога, како је рекао, сателитски снимци послужиће при раду на масовној процени непокретности, која ће послужити као основ и за пореску реформу јер ће се, њиховим коришћењем, непогрешиво знати ко и каквом имовином располаже на територији Републике.

Пројекат централизовања сателитских снимака реализује се на основу уговора који је Влада Србије потписала са Светском банком, а његова вредност је 44 милиона долара.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs