Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Велики значај Дунава за привредни развој Србије

Велики значај Дунава за привредни развој Србије

Београд, 29. јун 2016. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је Дунав један од највреднијих природних, али и привредних ресурса Србије, који треба искористити за повећање робног транспорта и привлачење нових инвестиција.

Михајловић је, поводом Међународног дана Дунава, истакла да је повећање транспорта Дунавом, уз изградњу аутопутева и модернизацију железнице, део стратешког позиционирања Србије као саобраћајног чворишта у региону.

Долазак кинеског "Хестила" у Железару Смедерево и нова улога луке Смедерево, интересовање потенцијалних инвеститора за изградњу нове луке у Београду и позиционирање производних погона у близини Дунава само потврђује велики значај ове реке за убрзани привредни развој Србије, поручила је она.

Михајловић је рекла да Србија не само да поштује све своје међународне обавезе које се тичу очувања природних карактеристика Дунава, већ и активно ради на промоцији туристичких и привредних потенцијала ове најдуже европске реке, која кроз Србију пролази у дужини од 588 километара.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је протеклих година, захваљујући и претприступним фондовима ЕУ, уложило значајна средства у обезбеђивање услова за слободно одвијање пловидбе Дунавом, подсетила је она.

Михајловић је указала на то да постоји простор да се значајно повећа обим транспорта робе и путника до 2025. године, што је предвиђено и Стратегијом развоја водног саобраћаја.

Такође, како је навела, циљ наше земље је да до 2025. године повећа обим промета са 5,5 милиона тона робе на годишњем нивоу на 8,5 милиона, а број путника са 74.000 на 174.000.

Међународни дан Дунава обележен је први пут широм Европе 2004. године, а Србија је заједно са још 13 европских земаља чланица Међународне комисије за заштиту Дунава и потписница је Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу Дунава.

Од јуна 2014. године, Србија председава и Дунавској комисији, са седиштем у Будимпешти, која координира активностима на обезбеђивању слободне пловидбе Дунавом, укључујући безбедност пловидбе, развој речне инфраструктуре, лука, пристаништа, унапређење бродске флоте и конкурентности бродарских компанија, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs