Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Представљен пост-скрининг документ за област животне средине

Представљен пост-скрининг документ за област животне средине

Београд, 20. јул 2015. године – Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Владе Републике Србије Стана Божовић присуствовала је данас представљању прве радне верзије пост-скрининг документа, који представља систематски уређен приказ одговора на упитник који је Европска комисија упутила преговарачкој групи за Поглавље 27.

У саопштењу овог министарства наводи се да је Божовић на скупу посвећеном представљању овог документа цивилном друштву навела да је он интерног типа, и најавила да ће бити достављен ЕК у првој половини августа.

Надамо се да ће Поглавље 27, које се односи на животну средину, бити отворено без почетних мерила, навела је она и објаснила да ће, уколико се то догоди, та одлука бити преседан у претприступним преговорима са земљама кандидатима за овако комплексно и захтевно поглавље.

Према њеним речима, у току ове недеље у плану је да се одрже јавна слушања и презентације пост-скрининг документа заинтересованим представницима друштва, и то Националном конвенту, као представнику невладиног сектора, Привредној комори Србије, као представнику привреде и Сталној конференцији градова и општина, као представнику локалних самоуправа, које ће имати обавезу имплементације приближно 70 одсто свих активности апроксимације.

Након тога, документ ће бити званично прослеђен и свим заинтересованим министарствима, затим Влади Србије на усвајање, а потом и Европској комисији, најавила је државни секретар.

Божовић је указала на то да су оснивање Зеленог фонда, одрживо управљање људским ресурсима, стратешко позиционирање и институционализација припреме, финансирања, имплементације и надзора инфраструктурних пројеката за области управљања отпадом и отпадним водама, успостављање одрживог система накнада за животну средину, али и тарифног система за нове услуге заштите животне средине према грађанима Србије, нека од најзначајнијих питања са којима ће се сектор заштите животне средине у нашој земљи суочавати.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs