Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Ефикасније мере у борби против насиља у породици

Ефикасније мере у борби против насиља у породици

Београд, 21. мај 2015. године – Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да насилници у породици убудуће неће моћи да поседују ватрено оружје и постојаће могућност да буду послати на лечење у здравствене установе, али и да у прекршајним поступцима буду кажњени за евентуално психичко узнемиравање жртве.

Фото: Танјуг

Селаковић је, након иницијалног састанка поводом документа о полазним основама за системску борбу у сузбијању кривичних дела против полне слободе и против брака и породице и одвраћања евентуалних извршилаца да чине ова кривична дела, навео да су разматране могућности предузимања ефикаснијих мера у борби против насиља у породици и превенцији тих кривичних дела.

Он је пренео да су састанку присуствовали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, координатор Сигурних кућа и Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и директор полиције Милорад Вељовић.

Према његовим речима, постигнут је договор о томе да се формира експертска радна група која ће ове недеље почети с радом, а затим пред учеснике данашњег састанка изаћи с конкретним предлозима мера и решења.

Имајући у виду то да је, када је реч о породичном насиљу, највећи проблем управо период од пријављивања насиља до реаговања државних органа, министар је нагласио да је потребно да се направи добро савезништво између надлежних органа и невладиног сектора.

Министарство правде је дало иницијативу да се формирају радне групе које ће чинити контакт особе у следећим органима – Вишем и Основном јавном тужилаштву, полицијским управама и станицама и у центрима за социјални рад, рекао је Селаковић.

Он је објаснио да је разматрана могућност да се, у циљу ефикаснијег деловања, уведе кажњавање преступа који нису кривична дела и за које не постоји сумња да је извршено кривично дело, али могу да буду третирана као прекршај.

Разговарали смо о некој врсти угрожавања спокојства жртве, узнемиравања и психичког насиља. Примера ради, починилац је изашао из затвора после шест месеци и психички малтретира жртву, седи јој испред стана. Ту је простор за евентуално увођење одређене врсте прекршаја и да се кроз хитан прекршајни поступак добије затворска казна, навео је министар.

Фото: Танјуг

Стефановић је саопштио да је Министарство унутрашњих послова већ упутило депешу и донело неколико структурних промена, попут формирања посебног одељења унутар Управе криминалистичке полиције које ће се бавити искључиво санкционисањем и превенцијом насиља у породици.

Све полицијске управе и станице одредиће раднике криминалистичке полиције за носиоце активности, уместо до сада полиције опште надлежности, и усмераваће поступање полицијских службеника и процесуирање свих случајева насиља у породици, рекао је министар.

Он је навео да ће се ти припадници криминалистичке полиције одмах обраћати републичком тужиоцу, чак и када не постоје назнаке да је реч о случају насиља у породици, као и центрима за социјални рад, а биће обавештене и надлежне здравствене установе које ће бити укључене у радну групу.

Према његовим речима, МУП ће одмах обављати проверу да ли насилници или чланови њихових породица који живе у истом домаћинству поседују ватрено оружје.

Оружје ће им одмах бити одузимано. Препорука свим полицијским станицама и управама јесте да то буде и безбедносна препрека за издавање било какве дозволе за ношење или држање ватреног оружја, поручио је Стефановић.

Фото: Танјуг

Вулин је истакао да центри за социјални рад већ пријављују случајеве насиља у породици, али да ће после данашњег састанка добити и имена особа у тужилаштву и полицији са којима ће директно моћи да комуницирају када је реч о том кривичном делу.

Он је указао на то да је потребно изменити одређена законска решења како би могао да се усвоји предлог за изрицање обавезне мере лечења за насилнике, попут лечења у психијатријским установама, или установама за лечење болести зависности.

Није довољно само казнити, него да видимо да ли тај човек може да се промени и да схвати шта је урадио, рекао је министар.

Фото: Танјуг

Станојевић је нагласила да је 20 година, колико се бави проблемом насиља у породици, видела како теку процеси и колико је присутно насиље у породици, нагласивши да га има више него што је то могуће замислити.

После састанка први пут имам наду да ће се нешто заиста променити јер су министри и остали учесници дали конкретне предлоге који ће одмах бити узети у разматрање, истакла је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs