Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија отворена за заједничке пројекте у региону

Србија отворена за заједничке пројекте у региону

Београд, 23. април 2015. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија отворена за заједничке пројекте са земљама региона, уз оцену да бољи економски односи могу допринети лакшем решавању појединих политичких питања.

Јадранка Јоксимовић
Фото: Танјуг

Јоксимовић је на Самиту градоначелника централне и југоисточне Европе истакла да је Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, посвећена регионалној сарадњи и да жели да користи време до уласка у ту заједницу за конкретне пројекте и економску сарадњу.

У политици постоји правило да су добри економски односи праћени добрим политичким односима, указала је она и додала да градоначелници, као добри менаџери, у томе могу да помогну.

У ситуацији у којој понекад постоје билатерални проблеми међу државама, треба наћи тачке спајања и оно што је од интереса за све, јер се само на тај начин може лакше доћи до решавања тежих политичких питања, објаснила је Јоксимовић.

Србија ће, као земља кандидат, урадити све што је у њеној моћи на јачању заједничке инфраструктуре и биће отворена за заједничке пројекте, поновила је она и подсетила на то да су преговори о чланству са ЕУ почели у јануару 2014. године и да је успешно завршен скрининг.

Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, указала је на то да Србија има на располагању више од 200 милиона евра годишње из претприступних фондова, због чега је изузетно важно да покаже да је спремна да те фондове користи ефикасно и да има добре пројекте.

Према њеним речима, из ИПА фондова за ову годину издвојено је 16 милиона евра бесповратне помоћи за пројекат интермодалног терминала у Батајници, који ће помоћи транспорт робе и олакшати саобраћај у главном граду.

Самит градоначелника централне и југоисточне Европе одржава се у организацији Града Београда, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД).

На овом скупу учествују градоначелници и високи представници 13 градова централне и југоисточне Европе, као и високи представници Европске уније, међународних институција, дипломатског кора и привреде, али и градске архитекте, урбанисти и директори јавних предузећа.

Самит ће се одвијати кроз неколико панела, при чему ће један од њих бити посвећен европским интеграцијама, док ће на осталима бити речи о функционисању главних градова, изазовима са којима се сусрећу, финансирању великих инфраструктурних пројеката и повећању енергетске ефикасности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs