Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Декада Рома продужена на још 10 година

Декада Рома продужена на још 10 година

Суботица, 20. март 2015. године – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Ненад Иванишевић саопштио је данас у Суботици да је наша земља продужила Декаду инклузије Рома и на наредни десетогодишњи период.

Фото: tanjug.rs
Иванишевић је на презентацији књиге „Безбедност Рома“ и пројекта „Инклузија ромске заједнице на северу Војводине“ најавио да се ускоро очекује и израда стратегије побољшања и инклузије Рома у Србији.

Он је указао на то да ће председник Радне групе за израду овог документа бити председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић.

Влада Србије ће пружити сву неопходну подршку приликом доношења поменуте стратегије, Европска унија ће ангажовати експерте, док ће основну дефиницију потреба Рома морати да дају сами Роми, навео је Иванишевић, који је и председник Савета за унапређење положаја Рома и Декаде укључивања Рома.

Истовремено, он је објаснио да ће Декада Рома бити дефинисана на другачији начин, односно да ће њено седиште бити у Сарајеву, док ће реализација пројеката тећи кроз Пакт за стабилност југоисточне Европе.

Према његовој оцени, резултати прошле декаде су веома значајни јер је повећан број ученика и студената, а са Европском комисијом је доста тога урађено на изградњи формалних ромских насеља и решавању проблема неформалних ромских насеља.

Иванишевић је најавио и да ће наредних дана бити одржан састанак са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на основу иницијативе Националног савета Рома посвећен легализацији неформалних ромских насеља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs