Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Донације Владе Јапана за Мионицу и Свилајнац

Донације Владе Јапана за Мионицу и Свилајнац

Београд, 18. март 2015. године – Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Владимир Ђукић изразио је данас захвалност на донацији Владе Јапана у укупном износу од 148.408 евра Дому здравља у Мионици и ЈКП „Морава“ у Свилајнцу, која је наставак помоћи овим општинама након поплава.
Уговоре о донацији су у Влади Србије потписали амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки, директор Дома здравља у Мионици Биљана Николић и директор ЈКП „Морава“ у Свилајнцу Горан Бојић, у присуству председника општина Мионица и Свилајнац Бобана Јанковића и Предрага Милановића.

Влада Јапана донираће здравственој установи у Мионици амбулантно возило, медицинску опрему, као и надоградњу за постојеће амбулантно возило у вредности од 77.918 евра, док је за предузеће "Морава" обезбеђена комбинована машина вредна 70.490 евра.

Ђукић је подсетио на то да, укључујући и ове донације, укупан износ јапанске помоћи Републици Србији кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) од 1999. године износи више од 10 милиона евра.

У току поменутог периода, како је додао, укупан износ помоћи Јапана нашој земљи износи више од 460 милиона евра.

Државни секретар је истакао да су захваљујући озбиљним контролним механизмима којима управљају Влада Јапана, али и Влада Србије и Министарство здравља, сва средства из донација Јапана искоришћена на најбољи могући начин.

Немам дилему да ће и ова донација добро доћи грађанима Србије, а да ће Јапан бити поносан на то како се она користи, поручио је Ђукић.

Куроки је истакао да су грантови наставак помоћи за опоравак од мајских поплава, и изразио наду да ће опрема допринети пружању боље здравствене неге у Мионици и помоћи да путеви у Свилајнцу буду у бољем стању.

Он је потврдио да ће Влада Јапана наставити да пружа помоћ Србији у нади да ће се још више учврстити пријатељство српског и јапанског народа.

Николић и Јанковић су у име општине Мионица пренели захвалност Јапану на донацији, наводећи да ће опрема омогућити квалитетније пружање здравствених услуга грађанима те општине и побољшати квалитет њиховог живота.

Милановић је оценио да ова донација долази у право време у Свилајнац, уз подсећање на то да јапанска компанија "Панасоник", која има фабрику у том граду, запошљава највећи број становника Свилајнца и да је већ донирала 100.000 евра за помоћ и опоравак од поплава.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs