Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србији 189 милиона евра у оквиру ИПА 2014

Србији 189 милиона евра у оквиру ИПА 2014

Београд, 17. март 2015. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић саопштила је данас да ће наша земља из претприступне помоћи ЕУ у оквиру ИПА 2014 добити 189 милиона евра.

Јадранка Јоскимовић
Фото: Фонет
Јоксимовић је на сајму пројеката "ЕУ и Србија на делу", које финансира Европска унија, истакла да ће од те суме 72 милиона евра бити издвојено за обнову након поплава и превенцију сличних непогода у будућности, и додала да ће Србија од ове године бити у могућности да користи и ИПАРД средства за подршку пољопривреди.

Она је изразила очекивање да ће наша земља 2016. године моћи да распише позиве за пољопривреднике, уз напомену да ову годину треба искористити за припрему пољопривредника за повлачење тих средстава.

Србија је, како је нагласила, добила могућност да значајан део средстава ИПА усмери кроз буџетску подршку секторским реформама, пре свега за реформу управљања јавним финансијама и реформу државне управе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт најавио је да се ускоро планира потписивање финансијског споразума са Владом Србије како би средства у износу од 189 милиона евра могла да се користе.

Девенпорт је, такође, потврдио одлуку Европске комисије о издвајању више од 60 милиона евра из Фонда солидарности намењених санирању последица прошлогодишњих катастрофалних поплава, уз напомену да је Србија приликом издвајања ове помоћи третирана као да је већ пуноправна чланица ЕУ.

Према његовим речима, када се уброји већ додељена помоћ за поплаве, укупан износ бесповратне помоћи ЕУ за те намене износи 173 милиона евра, што значи да је Унија највећи партнер Србије за превазилажење последица поплава.

Он је подсетио на то да је ово прва буџетска година у новом вишегодишњем финансијском оквиру ЕУ за период од 2014. до 2020. године у којој је Србија са 1,5 милијарди евра за седмогодишњи период највећи корисник на западном Балкану.

Мајкл Девенпорт
Фото: Фонет
Помоћ ИПА2 ће се фокусирати на мањи број већих сектора како би се интензивирало и убрзало приступање, објаснио је Девенпорт и додао да се очекују конкретни резултати, попут ефикасније државне управе, краћих суђења, безбедније хране и слично, што ће и грађани почети да осећају током тог процеса.

Шеф Делегације ЕУ је нагласио да ће уз овогодишња средства укупан износ грантова уније Србији достићи три милијарде евра од 2000. године.

Он је истовремено најавио да ће Србија и Европска комисија 25. марта завршити прву фазу преговора о приступању ЕУ – скрининг, односно аналитички преглед усклађености правног оквира са ЕУ.

Надамо се да ће прво поглавље бити отворено током ове године, поручио је Девенпорт, уз оцену да је Преговарачки тим Србије током скрининга показао импресивну посвећеност и професионалност.

Сада је на земљама чланицама да процене испуњеност услова, односно стандарда ЕУ и донесу одлуку о отварању поглавља, истакао је он и закључио да на путу ка ЕУ има још доста посла.

Шеф Канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у Србији Андреас Беикос подсетио је на то да је од 2001. године, када је та институција почела да подржава Србију, потписано укупно 4,3 милијарде евра зајмова, од чега је до сада повучено 2,9 милијарди евра.

Ова финансијска институција је највећи зајмодавац српске привреде, навео је Беикос и додао да је највећа инвестиција ЕИБ на западном Балкану финансирање фабрике "Фијата" у вредности од 500 милиона евра, што је имало директне ефекте на економију земље.

Према његовим речима, ЕИБ ће ове године наставити да финансира кључне секторе и кредитира мала и средња предузећа, а планирано је и проширење активности на пројекте који позитивно утичу на климу, односно обновљиве изворе енергије, енергетску ефикасност и заштиту животне средине.

Сајам пројеката "ЕУ и Србија на делу" одржава се у Миксер хаусу у Београду, у организацији Делегације ЕУ у Србији, ЕУ Инфо центра и Канцеларије за европске интеграције, уз присуство великог броја корисника помоћи, медија из читаве Србије и земаља ЕУ, представника дипломатског кора и Владе Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs