Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Повећати конкурентност домаћих пољопривредних произвођача

Повећати конкурентност домаћих пољопривредних произвођача

Чачак, 13. март 2015. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић одржала је данас уводно предавање на традиционалном 20. саветовању о биотехнологији са међународним учешћем на Агрономском факултету у Чачку.

Фото: mpzzs.gov.rs

Богосављевић-Бошковић је, образлажући тему „Претприступни фондови ЕУ за подршку руралном развоју“, истакла да је ресорно министарство добило огромну одговорност и обавезу да пронађе решења за националне проблеме у области пољопривреде, руралног развоја и заштите животне средине.

Она је подсетила на то да се решавање поменутих проблема спроводи у условима штедње, која треба да допринесе успешном економском опоравку земље.

Са друге стране, како је навела, неоходно је у истом том периоду успешно обавити процес преговора о приступању ЕУ у поменутим областима, које чине приближно 70 одсто преговарачког процеса.

Богосављевић-Бошковић је нагласила да је посебно важно усвајање Стратегије развоја пољопривреде и руралног развоја за период од 2014. до 2024. године, јер су сви циљеви и задаци у оквиру тог документа као полазну основу имали стратешке оквире ЕУ.

Према њеним речима, израда Националног програма пољопривреде биће завршена у току ове године, док се Национални програм руралног развоја за период од 2014. до 2020. године налази пред усвајањем.

Наша земља је успешно обавила и експланаторне и билатералне скрининге из поглавља 11, 12, 13, као и из Поглавља 27, које се односи на заштиту животне средине, подсетила је она.

Богосављевић-Бошковић је напоменула да је Европска комисија 20. јануара усвојила ИПАРД програм, чиме је Србији омогућено располагање са приближно 175 милиона евра за период до 2020. године.

Основна намена ових средстава, како је објаснила, јесте достизање стандарда Европске уније и повећање конкурентности наших пољопривредних произвођача.

Једна од кључних тачака успешности овог процеса јесте да знања о конкурсним процедурама буду доступна свим регистрованим пољопривредним газдинствима, поручила је она.

На томе ће се, како је истакла, заједнички радити са свим учесницима овог процеса, а пре свега путем оспособљавања наших пољопривредних и стручних саветодавних служби за ИПАРД процедуре, закључила је она.

Богосављевић-Бошковић и њени сарадници су након предавања посетили Пољопривредну саветодавну и стручну службу у Чачку.

На саветовању су представљени научни и стручни радови из области пољопривреде и прехрамбене технологије, а учествовало је приближно 20 предузећа - излагача из области семенарства, заштите биља и опреме за пољопривреду.

Скуп је окупио значајан број агронома, пољопривредних произвођача, удружења, саветодавне стручне службе, представнике локалних самоуправа и друге.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs