Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > У припреми нова стратегија за бољи положај Рома

У припреми нова стратегија за бољи положај Рома

Београд, 10. март 2015. године – Директор Канцеларије за људска и
мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић најавила је данас да ће наша земља ускоро добити нову националну стратегију за побољшање положаја Рома у наредних пет година.


Пауновић је на другом координационом састанку о пројектима за инклузију Рома истакла да су припреме за рад на овом документу већ почеле, при чему ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања координирати активности на изради стратегије и акционог плана за њену реализацију.

Она је указала на то да ће приоритетни задаци стратегије, која треба да буде усвојена у трећем кварталу ове године, бити решавање стамбених проблема Рома, њихово образовање и здравствена заштита.

Пауновић је оценила да ће ефикаснија координација свих сектора олакшати и омогућити боље планирање будућих пројеката.

Представник Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Стефана Лилић поручила је да наша земља треба да на време планира коришћење средстава из претприступних фондова ЕУ који су доступни за пројекте намењене инклузији Рома.

Према њеним речима, у наредних месец дана требало би да буде завршено планирање средстава за текућу годину, а размишља се и о плановима у наредне три године.

Механизам координационих састанака партнерски су успоставили Канцеларија за људска и мањинска права, Канцеларија за европске интеграције и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.

Циљ иницијативе јесте да редовном разменом информација о реализованим и планираним активностима сви релевантни корисници пројеката, донатори и тимови за спровођење пројеката допринесу ефикасној употреби буџетских и донаторских средстава, чиме би се пружила значајна подршка процесу унапређења положаја Рома у Србији.

На другом састанку посебна пажња посвећена је до сада оствареним резултатима пројеката, успостављеним механизмима уз помоћ пројектних активности, имплементираних истраживања, успостављених процедура и слично.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs