Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > За рурални развој у Србији 175 милиона евра од ЕУ

За рурални развој у Србији 175 милиона евра од ЕУ

Београд, 4. март 2015. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Богосављевић-Бошковић изјавила је данас да је у оквиру програма Европске уније за рурални развој Србије предвиђено 175 милиона евра до 2020. године.

Богосављевић-Бошковић је у Јутарњем програму ТВ Пинк најавила да ове године предстоји рад како би се обезбедио трансфер средстава из тих фондова ка домаћој пољопривреди.

Она је истакла да тај програм дефинише подршку у пет области пољопривреде, као што су ратарство, производња меса, производња млека, воћарство и повртарство, уз напомену да ће за ова средства моћи да конкуришу пољопривредна газдинства.

Када је у питању директна примарна производња, како је прецизирала, повраћај средстава из овог фонда је 60 процената, а ако су у питању млади пољопривредници до 40 година повраћај је 65 процената.

Према њеним речима, за подручја са отежаним условима рада у планинским подручјима повраћај уложених средстава износи 70 процената.

Она је изразила очекивање да ће се програм реализовати крајем године и да ће већ почетком следеће године ова средства бити на располагању пољопривредницима.

У првој години чланства Србије у ЕУ за нашу пољопривреду је резервисана једна милијарда евра, указала је Богосављевић-Бошковић.

Она је, истичући да има великих могућности за развој пољопривреде, објаснила да је циљ да се повећа обим пољопривредне производње, да се она унапреди и да млади остану на селу.

Богосављевић-Бошковић је најавила да ће национална референтна лабораторија у Батајници, која ће контролисати здравствену безбедност хране, почети да ради у понедељак, 9. марта.

Она је објаснила да је та лабораторија опремљена најсавременијим апаратима, уз оцену да ће њеним радом бити унапређена здравствена безбедност хране, што је, како је истакла, у интересу грађана Србије и велики резултат Владе и ресорног министарства.

У овом тренутку, како је напоменула, у потпуности је опремљено одељење за фитосанитарна испитивања биља, семена и садног материјала.

Према њеним речима, у наредним месецима биће завршено и опремање лабораторије за испитивање квалитета сировог млека.

Део опреме је набављен и инсталиран, а други део је у поступку набавке, при чему ће и тај део бити завршен најкасније до краја године, рекла је Богосављевић- Бошковић, уз напомену да ћемо на тај начин добити потпуно заокружен систем испитивања здравствене безбедности и квалитета хране.

Такође, како је додала, биће остварена и економска корист јер ће бити обезбеђена уштеда средстава која су раније издвајана за испитавања у неким другим лабораторијама.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs