Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Обезбеђено 500 нових стипендија за ромске средњошколце

Обезбеђено 500 нових стипендија за ромске средњошколце

Београд, 2. фебруар 2015. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић изјавила је данас да је у школској 2015/2016. години кроз пројекат „Овде смо заједно–европска подршка за инклузију Рома“ обезбеђено 500 нових стипендија за ромске средњошколце.


Пауновић је на заседању Управног одбора овог пројекта подсетила на то да је исти број стипендија био обезбеђен и у школској 2014/2015. години, и изразила задовољство резултатима постигнутим у претходном периоду.

Она је саопштила да је у предшколске установе, за првих годину дана спровођења пројекта, уписано 509 ромских малишана, и затражила да се овај пројекат, који треба да траје до јуна, продужи до краја године.

Правни тимови су започели 620 административних судских процедура за упис у матичне књиге рођених, навела је Пауновић и додала да је 2.320 домаћинстава попунило упитнике о стамбеним и инфраструктурним условима.

Такође, како је додала, изабрано је 17 предузећа која ће отварати нова радна места и добити подршку у опреми.

Пауновић је подсетила на то да је у области просвете, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, завршена обука 181 педагошког асистента.

Она је информисала чланове Управног одбора о томе да је завршен други круг обука за чланове мобилних тимова у 20 пилот општина, и саопштила податак да је свих 20 мобилних тимова, закључно са децембром 2014. године, припремило и реализовало своје оперативне акционе планове.

Пауновић је додала да је након "Студије о постојећим моделима становања Рома" објављена и публикација "Смернице за ЈЛС и НВО за израду 13 унапређених стамбених модела у ромским насељима".

Она је обавестила чланове Управног одбора и о томе да је извршена процена стања у ромским насељима у 20 пилот општина, укључујући и додатну општину Обреновац.

Резултати анализе ће, како је најавила, послужити за прављење листе приоритета за израду пројеката инфраструктуре у ромским насељима.

Шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Луенебург оценио је да је Србија пример прогреса и посвећености, као и да је председавање Србије ОЕБС-у шанса за бољу инклузију Рома.

Шеф првог Сектора операција Делегације Европске уније у Србији Јоланда Сан Хосе похвалила је међуресорну сарадњу и координацију између различитих актера на пројекту.

У фокусу данашњег заседања била је дискусија о Превентивном програму спречавања напуштања школовања ромске деце, при чему је закључено да се активности на том плану одвијају по плану.

Заседању Управног одбора присуствовали су представници Делегације ЕУ у Србији, Мисије ОЕБС-а у Србији, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, Републичке агенције за становање, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и Канцеларије за људска и мањинска права.

Пројекат „Овде смо заједно–европска подршка за инклузију Рома“ јесте двогодишња иницијатива коју спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права и уз финансијску помоћ ЕУ.

Овим пројектом обезбеђује се подршка институцијама Републике Србије у побољшању положаја Рома у областима приступа основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и стварању одрживих радних места кроз техничку помоћ остваривању пројектног предлога за социјални развој Владе Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs