Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Научни пројекат из Србије један од најперспективнијих у Европи

Научни пројекат из Србије један од најперспективнијих у Европи

Београд, 9. децембар 2014. године – Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је данас да је по први пут у историји српске науке Европски истраживачки савет уврстио један научни пројекат из наше земље међу најизврсније истраживачке подухвате у Европи.

У саопштењу се наводи да су наш научник Софија Стефановић и њен тим из Лабораторије за биоархеологију при Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду освојили грант Европског истраживачког савета.

Они су добили средства за финансирање пројекта "Birth" који се бави порођајима, мајкама и бебама, односно еволуцијом плодности која се догодила у праисторији у периоду неолита, од 10.000 до 5.000 година пре нове ере на Балкану.

Стефановић и њен тим испитују налазе људских зуба из праисторијског периода и баве се проучавањем такозваних инкрементних линија у зубном цементу (од којих свака одговара једној години живота), у чему наилазе на оне које су тамне, задебљане и минерализоване јер, према клиничким студијама, такве линије указују на трудноћу.

Анализом ових линија, они ће добити статистику порођаја код неолитских жена и тако утврдити зашто се људска популација у овом добу умногостручила.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић потписао је 1. јула у Бриселу споразум о придруживању "Хоризонт 2020", који омогућава научницима из Србије приступ научним фондовима Европске уније.

Европски истраживачки савет, који је део "Хоризонта 2020", постоји од 2007. године и располаже буџетом од 13 милијарди евра. Кроз овај савет се финансирају искључиво пионирске идеје које отварају нова истраживачка поља и уводе иновативне приступе истраживања у науку.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs