Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Увођење европских стандарда у област слободног промета робе

Увођење европских стандарда у област слободног промета робе

Београд, 27. октобар 2014. године – Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије ЕУ Тања Мишчевић оценила је данас да не треба журити са отварањем Поглавља 1, које се односи на слободан промет робе, већ урадити анализу постојеће ситуације и припрему за примену прописа Уније.

Фото: tanjug.rs
Мишчевић је на скупу "Слободно кретање робе у контексту преговора о приступању ЕУ", организованом у оквиру Националног конвента о ЕУ, објаснила да је на путу усклађивања наших прописа са европским неопходно решити многа питања, међу којима је и побољшање система инспекција.

Она је навела да наша земља до краја преговора мора показати какав је њен план за увођење стандарда у области индустријских производа и у институцијама, пре свега у инспекцијама које су неопходне за контролу квалитета.

Поглавље 1, како је оценила, није само по себи компликовано, али је захтевно, с обзиром на то да наша земља мора да примени велики број стандарда ЕУ.

Према њеним речима, увођење стандарда у домаћу индустрију изискује огромна финансијска средства, због чега би требало сачекати и темељно анализирати ситуацију како бисмо дошли до правог датума за отварање преговора.

Мишчевић је подсетила на то да је у области слободног кретања робе Србија прве обавезе преузела још закључивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, који примењује од 2009. године, тако да већ има праксу усклађивања и увођења стандарда који се односе на слободу кретања робе.

Помоћник министра привреде Јелена Спасић прецизирала је да у нашој земљи 99,8 одсто предузећа припада категорији малих и средњих, и указала на то да ће бити потребно да се ради на њиховом удруживању и заједничком наступу на европском тржишту.

Спасић је објаснила да је малим и средњим предузећима потребно омогућити да изађу на већа тржишта, у чему ће им помоћи и преузимање стандарда који важе на европском тржишту.

Извозна предузећа преузимају стандарде, али озбиљну препреку њиховом расту представљају структурни проблеми, оценила је она и напоменула да је у конкурентним извозним гранама велики број предузећа и даље у власништву државе.

Спасић је навела да је неопходно упознати привреднике са поступком усклађивања са праксом ЕУ и применом стандарда, што је процес у којем важну улогу имају централна и локалне власти.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs