Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Одржана Војна парада "Корак победника"

Одржана Војна парада "Корак победника"

Београд, 16. октобар 2014. године – Војна парада "Корак победника" поводом седам деценија ослобођења Београда у Другом светском рату одржана је данас код Палате Србија и на Дунаву, уз учешће више од 4.500 припадника Војске Србије.


Параду су организовали Министарство одбране Владе Републике Србије и Војска Србије на основу одлуке председника Републике, а командант је, по наређењу министра одбране, био начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

На војној паради, која је први пут организована након 29 година, било је ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме.

На овој манифестацији учествовала је и позната руска летачка група "Стрижи", док је 30 падобранаца Војске Србије, у ширем рејону споменика "Вечна ватра", извело падобрански десант.

Уз моторна и борбена возила, тенкове, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци, приказана су и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери.

Војна парада је почела почасном артиљеријском паљбом и химном државе Србије, док је у централном делу приказан дефиле јединица Војске Србије.

Дефиле се састојао од пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешалона, док су бродови Речне флотиле продефиловали Дунавом на потезу од Калемегдана до Гардоша у Земуну.

У саставу пешадијског ешалона налазило се десет подешалона из јединица Копнене војске, Команде за обуку, Гарде Војске Србије, Специјалне бригаде и Војне академије.

Посетиоцима су приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.

Моторизовани ешалон састојао се од 14 подешалона различитих борбених система, као и војних и борбених возила – тенкова, возила специјалне намене за извиђање и за везу и артиљеријских оруђа.

ВИДЕО: Војна парада "Корак победника" (извор: Танјуг)У саставу ваздухопловног ешалона налазило се 25 летелица Војске Србије, и то хеликоптери типа "газела", "М-8" и "М-17", ловачко бомбардерска авијација – авиони "миг 21" и "миг 29", као и авиони "орао", "галеб" и транспортни авион "Ан 26".

У саставу ешалона Речне флотиле налазило се 14 бродова, десантно јуришни чамци, миноловци, брод посебне намене "Козара", патролни чамци и речни брод посебне намене "36 Шабац".

На паради су приказани и самоходни вишецевни лансер ракета "огањ", топ хаубица "нора", тенкови М-84, ракетни системи "нева" и "куб" и противавионски топови "бофорс".

Пешадијски и моторизовани ешалони кретали су се Булеваром Николе Тесле из правца Тржног центра "Ушће", ваздухопловни ешалони су из правца Калемегдана прелетали простор између Палате Србија и Дунава, док се дефиле Речне флотиле кретао из правца Калемегдана, узводно ка Земуну.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs